Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar horrorszínház ébredése: félelem és reszketés a fővárosban

A magyar horrorszínház ébredése: félelem és reszketés a fővárosban

A széles közönség elé kívánja tárni az élő szerepjáték és a horror színházba gyúrt műfaját a Grand Guignol horrorszínház. A pincestúdiókra és menekülős játékokra hasonlító kezdeményezés az elvarázsolt kastély életérzés túlfűtött verziója. A Rádió Orient műsorában Preiszner Miklós rendező és Herbszt György látványtervező írta le a májusban induló programsorozat ötletének eredetét és a darab alakulásának folyamatát.

A 19. századi Párizsban működött a Grand Guignol horrorszínház, amely fő célja az emberek felrázása és látványos trükkökkel való elkápráztatása volt. A Rádió Orient műsorában Preiszner Miklós rendező elmondta, Magyarországon csak az 1920-as években született hasonló kezdeményezés. A rémszínház ötlete azonban már akkor megbukott. A vendég elmondta, az ötlet az élő szerepjátékok, a színház és a horror találkozásakor önmagától adta magát. Herbszt György hozzátette, a meglévő kreatív energiákból készítettek szinergiát. „Fő célunk az élő szerepjáték rehabilitálása, modern köntösbe öltöztetése” – emelte ki a látványtervező.

„A személyes tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a szubkulturális műfaj mindenki számára elfogadható és élvezetes lehet” – emelte ki a rendező. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a projekt célja, hogy szélesebb közönség elé tárja a két elfeledett műfajt. Preiszner hozzátette, a fővárosi társulat produkciójának kulcseleme a közös játék és az interaktivitás.

A mainstream fogékony az ijesztgetésre, az emberek szeretnek félni. A horrorszínház célja, hogy az emberek magasabb színvonalú produkció szintjén ismerkedhessenek meg a horrorral és jobb képet alkossanak a félelmeikről. „Kikalapáljuk a horrort a lejáratott műfajból” – emelte ki. Herbszt hozzátette, ugyan élnek a horror zsáner állandó toposzaival, azonban emellett hús-vér szereplőket és valódi történetet is bemutatnak.

A közigazgatási rádió vendégei a darab háttértörténetének pár részletébe is beavatták a hallgatókat. A rendező elmondta, a lényeg, hogy a néző szűzen érkezik a darabra, ő maga tárja fel saját félelmeit. „A sztori a gonosz működésével foglalkozik, az első történetben egy eltűnt lányt kell megkeresni Budapest különböző helyszínein. A lényeg az, hogy az ember kiléphet a bőréből és egy kicsit nyomozó, szuperember lehet” – magyarázta a vendég. Hozzátette, a darab közösségi élményt nyújt. „A közös kaland után, mely sokszor idegenekkel együtt történik, együtt dolgozzuk fel az élményt. Az elfojtott feszültség és a félelem felszínre hozása pozitív és felszabadító érzés” – emelte ki.

A pincestúdiókra és menekülős játékokra hasonlító kezdeményezés az elvarázsolt kastély életérzés túlfűtött verziója. „A közönség azonban hús vér emberekkel fog találkozni, itt történet és beszélgetések is lesznek. Ennek ellenére nem puhítjuk a hard core pornót, hanem a hard core szervesen beépül egy valódi történetbe” – írta le a rendező. Herbszt hozzátette, az improvizáció is szerves eleme a produkciónak. A nézők részlegesen befolyásolhatják a darab menetét, a színész pedig alkalmazkodik a kialakult helyzethez. Éppen ezért a színészek között profi szerepjátékosok és valódi színészek egyaránt vannak. „Nyitott kreatív közösség vagyunk, amibe bele lehet kapcsolódni” – hangsúlyozta.

A május végén induló darab színpadi eszköztára látványos elemekkel dolgozik. Herbszt György kiemelte, az interaktivitás, a digitális világ és a hagyományos színpadi merevtestek egyaránt szerves részei a produkciónak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;