Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Július 18. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

A Magyar dal napja: Presser kiemelte Salgótarjánt

A Magyar dal napja: Presser kiemelte Salgótarjánt

A szeptember 14-re tervezett programok helyszínei közül Presser Gábor sajtótájékoztatón emelte ki Salgótarjánt.

Hőlégballont engednek fel és a keszthelyi kikötőből zenés hajót is indítanak szeptemberben Hévízen, a magyar dal idei fővárosában, ahol néhány ezer ember arra is vállalkozhat, hogy énekelve kézen fogva körbeöleli a gyógytavat - közölte a fürdővárosban Papp Gábor polgármester.
A rendezvénysorozatot 2007-ben elindító Presser Gábor az országos és helyi programokat is ismertető sajtótájékoztatón arról beszélt: az idén szeptember 14-én tartandó Magyar dal napján "kikiáltják" a Magyar népdal napját is Martonvásáron, ennek kezdeményezője Kunos Tamás, a Csík zenekar tagja.
Hozzátette, hogy minden évben külföldi helyszín is csatlakozik a rendezvényekhez "szimbolikus testvérként", ez a város ezúttal Kassa lesz.
A dalünnep ötletadója felidézte, amikor 2007-ben megfogalmazta a magyar zene ünnepéről szóló ötletét, politikamentes rendezvényt képzelt el, mert "a magyar dal mindenkié", a jelenben és a jövőben is. A zene örömének, "saját kultúránk és kincsestárunk megőrzésének ünnepe" kell, hogy legyen ez a nap - fogalmazta meg.
Hozzátette, hogy a Magyar dal fővárosának kiválasztása Gerendai Károlynak, a Sziget Fesztiválok egyik kitalálójának gondolata volt, és azt is ő javasolta, hogy ez a főváros minden évben csak vidéki település legyen. A helyszínekről pedig egy több mint tíztagú zsűri dönt, a jelentkezők pályázatai alapján.
A szeptember 14-re tervezett programok helyszínei közül Presser Gábor kiemelte Békéscsaba, Szombathely, Salgótarján, Zsira, Boldog, Szentendre, Eger és Hajdúnánás nevét. Budapest pedig természetesen ezúttal is számtalan helyszínen kínál programokat ezen a napon és hétvégén.
Említést tett a Vígszínházban az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából készülő műsorról, amelyben első világháborús katonadalok hangzanak el. Török Ádám a Minivel idén is egésznapos rendezvényt szervez a Bem Rockparton, lesz gyermek- és világzenei nap is, a dzsessz kedvelői pedig kizárólag női előadókat hallhatnak. Különleges vállalkozás az Ódry Színpadon a Színművészeti Egyetem és a Zeneakadémia hallgatóinak bevonásával készülő program, amelynek keretében magyar kortárs darabokat szólaltatnak meg a színpadon.
Presser Gábor beszámolt arról is, hogy az egyes programok szervezői maguk keresnek támogatásokat, így a Nemzeti Kulturális Alap, az Artisjus és a Pro Art is segítséget nyújt a megvalósításhoz.
Papp Gábor polgármester a helyi rendezvényeket felsorolva kitért arra, hogy sok helyszínen, a művelődési intézményben, szabadtéri színpadokon, tereken és utcasarkokon egyaránt terveznek műsorokat, és nem csak a zenével kapcsolatos művészeti ágak képviselőinek kínálnak megmutatkozási lehetőséget. Az amatőr résztvevők számára korábban meghirdetett Hévízi Dalverseny döntőjét is ekkor tartják.
Mint kifejtette: ezekkel a programokkal a külföldi vendégeknek is szeretnék megmutatni a magyar zenekultúra sokszínűségét, a nótától a rockon át a dzsesszig.
Azt már Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ megbízott igazgatója tette hozzá: a Szálinger Balázs főszerkesztésével megjelenő, Hévíz című irodalmi folyóirat aktuális száma is csatlakozik a magyar dal ünnepéhez. A folyóirat szeptemberi száma ugyanis a magyar dallal kapcsolatos írásokat is közöl.

Programkereső

Címkék: magyar dal napja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.

2024. Május 01. 07:50, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.