Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. December 12. 10:46, csütörtök | Helyi

A kutyák természetes étrendje

A kutyák természetes étrendje

Manapság egyre több kutyatartó szembesül azzal, hogy a modern életmóddal járó betegségek a kutyákat sem kímélik.

Sajnos egyre több kutyust érint az allergia és ételintolerancia, a különféle máj- és vese betegségek, valamint a különböző rosszindulatú daganatok. Ezek kialakulásáért nagyban felelős a táplálkozás, emiatt sok gazdiban felmerül, hogy a kutyája jelenlegi étrendje nem megfelelő. De akkor milyen lenne az ideális?

Erre nehéz válaszolni, hiszen nincs egy egységes álláspont arról, hogy miként kellene egy kutyának táplálkoznia. Ahány ház, annyi szokás, ahány kutya, annyi igény, ezért nehéz ebben ítéletet hozni. Az azonban mára már biztos, hogy ahogyan az embernek, úgy a kutyának sem tesz jót a kizárólag feldolgozott, félkész élelmiszerek fogyasztása.

Húst hússal, mint a farkas?

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyának a legmegfelelőbb étrend, ha csak húst kap, hiszen a legközelebbi ma is élő vad rokona, a farkas is így tesz. Az tény, hogy a kutya ragadozó állat, és emésztőrendszerének anatómiája is ehhez igazodott. Az éles fogak, a rövid bélrendszer, az, hogy állkapcsukat csak le és fel tudják mozgatni, valamint az amiláz enzim hiánya mind az állati eredetű fehérje feldolgozására teremtette a kutyát.

Azonban a kutya nem farkas, és a csak húson való tartása nem megfelelő. Az emberrel való együttélés során a kutya háziasodott, és ez nem csupán a viselkedésén látszik meg. Bizonyos genetikai mutációknak köszönhetően a farkassal ellentétben a kutya képes a keményítő, azaz a szénhidrát lebontására, mert szervezetében megtalálhatók az ehhez szükséges enzimek. Ez pedig azt jelenti, hogy az évszázadok során a kutya egy szénhidrátban gazdagabb étrendhez szokott, mint a farkas, éppen ezért, ha csak húst adsz a kutyádnak, nem fog hozzájutni a számára szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz.

A Kutyakajas.hu Webáruház Orijen kutyatápjai garantálják az egészséges étkezést a kutyáknak.

A biológiailag helyes nyers étrend

Sokkal inkább valószínű, hogy a vadon élő kutya a húson túl gyógynövényeket, bogyókat és fűféléket is fogyasztana. És a legfontosabb, hogy mindezt természetesen nyersen tenné meg. Ezért egyre több kutyatartó vélekedik úgy, hogy a legmegfelelőbb étrend a természetes, azaz nyers étrend a házi kedvence számára.

A nyers étrend alapja az, hogy a kutya mindent nyers formában kap meg, úgy, ahogyan a természetben is találkozna vele. Ennek a módszernek a célja az, hogy a kutya étrendjében megfelelő arányban szerepeljenek a nyers élelmiszerek, a szerves húsok és csontok, valamint a zöldségek és gyümölcsök. A kutya táplálkozása így válik a leginkább ahhoz hasonlóvá, amilyen az evolúció során lehetett. Ezzel az étrenddel biztosítani tudod a kutyusod számára azokat az összetevőket, amikre ragadozó őseinek is szüksége volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.