Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Január 26. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

A közös területfejlesztés lehetőségeiről egyeztetett négy megye

A közös területfejlesztés lehetőségeiről egyeztetett négy megye

A megyehatárokon átnyúló fejlesztési elképzelésekről egyeztettek Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Nógrád megye területfejlesztési szakemberei csütörtökön Budapesten.

Ambrus András, a Pest megyei önkormányzati hivatal sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke a megyeházán tartott találkozón felidézte, hogy a miniszterelnök és a megyei vezetők áprilisban tárgyaltak arról, milyen forrásokhoz juthatnak a megyék az unió 2013 és 2020 közötti új pénzügyi ciklusában a gazdaság-, a terület- és a vidékfejlesztést illetően.
Akkor elhangzott, hogy a kormány tervei szerint ebben az időszakban a fejlesztési források legalább tíz százalékát a megyei önkormányzatok fogják elosztani, ezért is fontos, hogy a megyék összehangolják az elkövetkező évek fejlesztéseire vonatkozó programjaikat, javaslataikat - tette hozzá.
Közlése szerint a Pest megyei közgyűlés a területfejlesztési fórumok után csütörtökön a szomszédos megyékkel ismertette fejlesztési elképzeléseit, amelyek tartalmazzák a szomszédos megyékkel való érintkezési pontokat.
Kifejtette: a megyei önkormányzat által tavaly decemberben elfogadott területfejlesztési koncepció helyzetfeltárásának legfontosabb elemei közé tartozik az M2-es gyorsforgalmi útnak a Vác-Rétság-Hont szakasszal, Nógrád megyével közösen történő bővítése, továbbá a Vác és Balassagyarmat közötti vasútvonal fejlesztése. Fejér és Komárom-Esztergom megyével közös terv az M11-es gyorsforgalmi út új, Ercsi térségétől Zsámbékon és Kesztölcön át Esztergomig tartó szakaszának megépítése. A szélesebb összefogást igénylő elképzelések között szerepel a IV. számú - az osztrák és a szlovák határtól Budapesten keresztül Románia felé haladó - transzeurópai közlekedési folyosó hazai szakaszának kiépítése, fejlesztése is.
A sajtófőnök kiemelte: a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Duna-stratégia jó alapja lehet a megyék közötti együttműködésnek, a térségi alapú fejlesztés pedig komoly lehetőséget nyújt a közösségi irányítású fejlesztések újragondolására, a helyi vidékfejlesztéstől a megye-, illetve az országhatárokat átlépő fejlesztési programok létrehozásáig.

Címkék: megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 18:00, csütörtök | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 16. 15:45, csütörtök | Helyi

Szerbiában elfogtak egy férfit, aki az elnök megölésével fenyegetőzött.

Elfogtak egy zombori férfit csütörtökön, aki a közösségi médiában Aleksandar Vucic köztársasági elnök meggyilkolásával fenyegetőzött - közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

2024. Május 16. 09:10, csütörtök | Helyi

Maruzsa Zoltán: idén 200 ezer notebook kerül az iskolákba.

Két éve 120 ezer digitális eszköz beszerzése történt meg, tavaly 140 ezer eszközé, az idén pedig 200 ezer notebook kerül a magyar általános és középiskolákba szerte az országban.

2024. Május 16. 08:54, csütörtök | Helyi

A fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz fűződő viszonyról beszélgetett Áder János Kék bolygó podcastok felvétel.

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén.