Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kisgazdaságok új támogatási rendszerének bevezetéséről

A kisgazdaságok új támogatási rendszerének bevezetéséről

Magyarország 2015-től bevezeti a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági termelők részére indított, a Közös Agrárpolitika - új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat nagykátai állomásán.

Czerván György a prezentáció elején tájékoztatta a résztvevőket a Kormány tavaly év végi, a Nemzeti Agrárkamarával történt egyeztetést követően meghozott döntéséről. Ebből az államtitkár kiemelte: az egyszerűsített területalapú támogatási (SAPS) rendszert 2021-ig, a mostani tervezési periódus végéig alkalmazni fogja Magyarország. A jelenleg is működő SAPS rendszer továbbvitelével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák által már jól ismert olyan konstrukcióról van szó, amely a közvetlen támogatások széleskörű igénybevételét és költségvetési keretösszegek teljes felhasználását biztosítja.

Az államtitkár az új támogatási rendszer kötelező érvényű, és önkéntesen alkalmazható elemei közül elmondta: a VM nagy hangsúlyt fektetett a tagállamok számára önkéntesen bevezethető mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszerre. Ez a támogatási forma minden közvetlen kifizetést helyettesít, továbbá felmenti a termelőket az Európai Unió által jogszabályban rögzített zöldítés követelményeinek (állandó gyepterület fenntartása, termény diverzifikáció, ökológia célterület kijelölése) teljesítése alól. A támogatás igénybevételére jogosult minden olyan termelő, aki minimum egy hektáros területtel rendelkezik. Az intézkedésre az éves támogatási maximum 10%-a fordítható. A támogatás egyösszegű, amelynek éves mértéke gazdálkodónként minimum 500, maximum 1250 euró lesz. Azon gazdák esetében, akik a normál rendszerben kevesebb, mint 500 euró támogatásra lennének jogosultak, a támogatást 500 euróra felkerekítik, 500 és 1250 euró között a normál rendszerben járó támogatásnak megfelelő összeget kap a termelő. Várhatóan azok a gazdálkodók veszik igénybe ezt a támogatást, akik 1-6 hektáros területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet. A VM számításai szerint a gazdák csaknem 50%-a léphet be ebbe az egyszerűsített kistermelői támogatási rendszerbe.

Czerván György előadásában összegezte még a 2010 és 2013 között történt nemzetgazdasági eseményeket, az elért igen kedvező makrogazdasági eredményeket, valamint a mezőgazdasági ágazatban végbemenő főbb folyamatokat. Kiemelte a folyó áron számított mezőgazdasági kibocsátás alakulásának pozitív irányú változását, a mezőgazdasági beruházások és foglalkoztatás növekedését, valamint az agrár-külkereskedelmi mutatók kívánt szinten történő megszilárdulását.

A KAP változásait bemutató sorozat következő előadása 2014. február 4-én, Szolnokon lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.