Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2013. Március 01. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A katasztrófavédelem felkészült az árvizek elleni védekezésre

A katasztrófavédelem felkészült az árvizek elleni védekezésre

Salgótarjánba látogatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője

- Megfelelően felkészült a vízügyi, a védelmi igazgatási és a katasztrófavédelmi rendszer, rendelkeznek az árvíz elleni védekezéshez szükséges készletekkel, tervekkel, gyakorlatokkal, létszámmal, technikai eszközparkkal - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Salgótarjánban.
Bakondi György elmondta: minden tavasszal van ár- és belvízi veszélyeztetettség, az pedig, hogy lesz-e árvíz, a vízgyűjtőkön összegyűlt hómennyiségtől függ. Kapcsolatban vannak a szomszédos országokkal, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a hóhelyzetről és az időjárásról. Egyrészt, hogy közösen védekezhessenek a határtérségekben, másrészt, hogy 24-48 órával az áradás előtt meghozhassák az esetleges rendkívüli intézkedéseket - tette hozzá.
A főigazgató jelentősnek nevezte a vízgyűjtőkön lévő hómennyiséget. Elmondta: a Duna vízgyűjtőjén például 15 köbkilométernyi hó van. Összehasonlításként hozzátette: egy köbkilométernyi a Balaton vize.
Ismertette: önmagában a hómennyiség még nem okoz feltétlenül áradást, az, hogy bekövetkezik-e az árvíz, attól függ, hogy milyen gyors a felmelegedés a vízgyűjtőkön.
Bakondi György arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban gátak, víztározók épültek, mederkotrásokat és árterület-tisztításokat végeztek az országban, ezek jelentősen növeli a folyók vízelvezető képességét.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:00, kedd | Helyi

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre.

Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezés

2024. Május 21. 11:11, kedd | Helyi

Falba rejtett pénz.....

Kifosztotta idős áldozatát egy 18 éves Karancskeszin élő férfi, majd az asszonytól zsákmányolt pénz egy részét otthonának falába dugta el.

2024. Május 21. 09:00, kedd | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - Mahosz-szóvivő: vélhetően nagy sebességgel ütközött a motorcsónak.

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött mondta a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője.

2024. Május 21. 08:45, kedd | Helyi

Először bocsátottak fel 5G-műholdakat Oroszországban.

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég, Oroszországban ezek az orbitális eszközök használnak először 5G-kapcsolatot - közölte az orosz digitalizációs minisztérium hétfőn a Telegram