Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. November 29. 11:50, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

A Karácsony és a várakozás időszaka régen és ma

A Karácsony és a várakozás időszaka régen és ma

Az Advent, a Karácsonyt megelőző négy hét, az ünnepre való felkészülésről, a várakozásról szól. Ebben az időszakban minden és mindenki a közelgő ünnepre készül. Megjelennek a különféle színekben pompázó díszítések a boltokban, az utcákon. A városok karácsonyi vásárának hangulata, a karácsonyi dalok, amelyeket a tereken, a bevásárlóközpontokban hallhatunk már mind-mind részei az ünnepi készülődésnek, amely napjainkra jelentős átalakuláson ment keresztül.

Az adventi időszak a keresztény hagyományok szerint a Jézus születésére való felkészülést, az elmélyülést jelentette a szeretet ünnepének eljövetele előtt. Az Advent szó jelentése maga is eljövetel. Ennek a négy hétnek a meghatározó színe a lila, amely az adventi koszorúkon is visszaköszön, amelynek története egészen 1860-ig nyúlik vissza. Csupán a harmadik hét színe különbözik ettől, ekkor ugyanis az öröm színe, a rózsaszín kerül a középpontba. Ma már az ünnep nélkülözhetetlen szimbóluma és klasszikus formáján kívül még rengeteg fajtája létezik.

Sajnálatos módon az ünnepi várakozás igazi jelentősége, vallási megközelítése, üzenete egyre inkább háttérbe szorul és elsődlegesen az ajándékok megszerzéséről, a költekezésről szól. Mindezeket elfogadva persze ez az ünnepkör még mindig az év egyik legszebb ünnepe a Karácsony, amit a világ különféle országaiban más és más módon ünnepelnek meg.

A szeretet és a családi együttlét mindenhol közös

Ahány ország annyiféle szokás. Van azonban egyvalami, amit a világ bármely pontjára ellátogatva és idegenként szemlélve felfedezhetünk az ünnepben: a szeretet és az, hogy együtt ünnepel a család, legyen az bárhol, itt Magyarországon vagy bármely más országban. Spanyolországban például különféle tájegységek és tartományok szerint változnak az ünnepkör egyes szokásai, a lényeges elemek azonban a világ minden pontján megegyeznek és őrzik az ünnep valódi lényegét.

Spanyol Karácsony

A spanyolok lényegében hasonlóképpen ünneplik a Karácsonyt, ahogyan mi itt Magyarországon, ám van néhány nagyobb eltérés az ünnepet illetően. December 24-e, Szenteste az egyik legfontosabb este az évben, ekkor a családtagok együtt töltik a napot és annak végén együtt vacsoráznak, beszélgetnek. Szintén a vacsorát követően kerül sor az ajándékozásra. Az ajándékokat Spanyolországban a Mikulás hozza. Ezt a napot a családias hangulat határozza meg. Spanyolországban csak december 25-e számít ünnepnapnak, ezen a napon már felpezsdül az élet, sokan a családdal a barátokkal ünnepelnek a különféle szórakozóhelyeken vagy a baráti társaság, család valamelyik tagjánál vacsoráznak és szórakoznak. Ez Pamplonában és környékén jellemző, a Balear-szigeteken, Mallorcán viszont csendesebb és családiasabb Karácsony napja. Ezt a napot alapvetően az egyéni szokások határozzák meg. A gyerekek december 6-án nem, csak Szenteste és január 6-án a Három Királyok ünnepén kapnak ajándékot. A kicsik meglepetéseit tehát a Mikulás és a napkeleti bölcsek hozzák. Spanyol földön is vannak meghatározott ételek, amit csak Szenteste fogyasztanak, ezek a helyi szokásoktól függően eltérőek lehetnek.

A németek Karácsonya

Németországban és Magyarországon alig észlelhető különbség az ünnepi szokásokban legyen szó Adventről vagy Karácsonyról. December 6-án a gyerekek nagy örömére érkezik a Mikulás, aki akárcsak nálunk a kipucolt csizmákban helyezi el a jó gyerekeknek szánt ajándékokat. Az adventi naptár, amelynek minden ablaka apró csokoládét rejt, nagy népszerűségnek örvend a német gyerekek körében. Ezt vagy megvásárolják, vagy saját kezűleg készítenek el. Ugyanígy az adventi koszorú itt is lényeges eleme a várakozás időszakának. December 24-ének estéjét itt is együtt tölti a család, és rengeteg ajándék és meglepetés is kerül a szépen feldíszített karácsonyfa alá. Németországban Karácsony napja december 25-e is a békés, családias ünneplésről szól, a hangos ünneplés szilveszterre marad, és a gyerekek nem kapnak ajándékokat január 6-án.

Mexikóban egy fesztivál része az ünnep

Az óceán túloldalán fekvő közép-amerikai országban a Karácsony egy 9 napon át tartó fesztivál részét képezi, amely december 16-án kezdődik és Szenteste, december 24-én ér véget. Ennek keretében az emberek felelevenítik Mária és József történetét. Ebben az időszakban összegyűlnek a családok, és megvendégelik egymást. Sok esetben minden nap egy másik családnál gyűlnek össze. Ezután következik a gyerekek által leginkább várt esemény, a piñata feltörése, amely egy papírból készült színes gömb és édességeket, apró ajándékokat rejt. A gyerekek az ajándékokat, akárcsak Spanyolországban, Vízkereszt napján a Három Bölcstől kapják.

Címkék: advent, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:41, csütörtök | Helyi

Három a magyar igazság!

Egy helybeli férfi Salgótarján különböző részein három nap leforgása alatt három gépkocsit tört fel, a híres mondás azonban itt is beigazolódott. Három nap elég volt a nyomozóknak is az igazság kiderítésére és az elkövető elfogá

2024. Május 09. 09:30, csütörtök | Helyi

Közösen fejleszti a testnevelő tanárok képzését a TF és a Magyar Diáksport Szövetség.

A testnevelő tanárok képzésének fejlesztését és gyakorlatiasabbá tételét szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet szerdán írt alá Sterbenz Tamás.

2024. Május 09. 09:21, csütörtök | Helyi

Tour de Hongrie - Útinform: csütörtöki forgalomkorlátozások Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A Tour de Hongrie kerékpáros körverseny második napján, csütörtökön Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében kell számítani forgalomkorlátozásokra közölte az Útinform.

2024. Május 09. 08:35, csütörtök | Helyi

Ismét TFA Szombathelyen.

Hogy ki lesz az ország legerősebb tűzoltója, az idén is emberfeletti küzdelemben dőlhet el. A június 21-én, Szombathelyen megrendezendő versenyre már lehet jelentkezni.