Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A horgászsportot és a horgászturizmust támogatja az új törvénytervezet

A horgászsportot és a horgászturizmust támogatja az új törvénytervezet

A halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja a halgazdálkodási törvény újraszabályozása. A közigazgatási egyeztetésen lévő tervezet véleményezésének határideje: 2013. április 2.

A jelenlegi szabályozással ellentétben az új törvénytervezet szigorúan szabályozza és korlátozza a természetes vizeken folyó halászatot, de biztosítja a helyi piacok halellátását és a halászati hagyományok megőrzését. A halászati őrzés fejlesztésével, valamint a természetes vizekből származó haltermékek forgalmazásának szabályozásával elérhető, hogy csökkenjen az illegálisan kereskedelmi forgalomba kerülő természetes-vízi halak mennyisége.

A törvény célja, hogy tovább növelje a horgászat lehetőségeit: több hal legyen a vizeinkben, egyszerűbb legyen horgászni és nagyobb teret kapjon az egyesületek szakmai tevékenysége. Bár fontos célkitűzés, hogy a horgászat lehetőségei bővüljenek, a szabályozásnak az egész társadalom igényeit kell szolgálnia. Ebbe beletartozik a mintegy 1500 hobbi halász hozzáférése a vizekhez, a halászati hagyományok ápolása, a lakosság legális úton történő halellátása a természetes-vízi halfogásból, valamint az idegenhonos halfajok szelektív halászata.

A természetes vizeken átalakul a halászat szerepe. Fő feladata a halállomány szelekciós halászata, emellett biztosítja, hogy a helyi piacokon legális forrásból származó halat kínáljanak. A készülő törvény korlátozza a halászatot, de ezzel tisztább viszonyokat teremt, ami hosszú távon kiszámíthatóvá és fenntarthatóvá teszi a természeti erőforrással való felelős gazdálkodást.

A Vidékfejlesztési Minisztérium törvénytervezete letölthető: kormany.hu

Véleményezési határidő: 2013. április 2.

Az észrevételeket a kszo@vm.gov.hu címre várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;