Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Május 06. 14:03, vasárnap | Külföld
Forrás: Lendvai Béla, az MTI különtudósítója jelenti - fotó: pixabay

A gyógyturizmus fejlesztését célozták meg Egyiptomban

A gyógyturizmus fejlesztését célozták meg Egyiptomban

Kórházak és szállodák építésével, korszerűsítésével a világ minden tájáról gyógyászati, sebészeti és rekreációs szolgáltatásokkal szeretnének vendégeket vonzani Egyiptomba,

ahol Dél-Sínai tartomány kormányzósága elsősorban a hévízi tapasztalatokra építve tervez gyógyfürdőfejlesztést.

Minderről Khaled Fouda, a tartomány kormányzója beszélt szombat este Sarm es-Sejkben azon a konferencián, amelyen Hévíz városvezetőinek mutatták be Egyiptom, illetve Dél-Sínai fejlesztési elképzeléseit.

A kormányzó szerint a jelenleg is kiváló magyar-egyiptomi kapcsolatok "zászlóshajója" lehet az a projekt, amely a Sarm es-Sejktől mintegy száz kilométerre fekvő bibliai Mózes-forrás fejlesztéséről szól. A Papp Gábor polgármesternek és kíséretének a helyszínen, a Vörös-tenger partján is bemutatott területen a vallási és gyógyturisztikai lehetőségeket ötvöznék.

Khaled Fouda azt monda, az egyiptomi kormány "álma", hogy ez a fejlesztés megvalósuljon, amire minden lehetőséget és anyagi eszközt biztosítanak. Egyiptomban világszínvonalú egészségügyi és turisztikai fejlesztést terveznek, amihez számos országból gyűjtenek tapasztalatokat és szakembereket, de kiemelten kezelik a hévízi kapcsolatokat, a várossal néhány éve ezért is kötöttek testvérvárosi szerződést.

Az észak-afrikai állam kormánya óriási lehetőségeket lát a gyógyászat fejlesztésében, nemrég állapodtak meg például az Egyesült Arab Emirátusokkal arról, hogy hepatitiszes betegeiket Egyiptomban kezelik, ennek költsége ugyanis mindössze a tizede más országokhoz képest - ismertette a tartományi kormányzó.

A mintegy százmillió lakosú Egyiptomban két év alatt 55 kórházat korszerűsítettek és további 35-öt fejlesztenek, az a céljuk, hogy külföldön is vonzóvá tegyék sebészeti, gyógyászati és rekreációs szolgáltatásaikat.

Hakim Mohamed, a Sarm es-Sejkben működő turisztikai kamara elnöke a térség adatait ismertetve beszélt arról, hogy a város mintegy 65 ezer szállodai szobát kínál jelenleg, ami az egész ország szálláskapacitásának 37 százalékát teszi ki. Az egyiptomi turisztikai bevételek 32 százalékát termeli meg a Vörös-tenger partján fekvő város, ahol 75 ezer embert foglalkoztat közvetlenül a turizmus, közvetve pedig további 150 ezret.

A szakember elmondta, hogy az "arab tavasz" eseményei óta jelentősen zuhant a vendégforgalom, jelenleg mindössze 20 százalékát használják ki a szálláshely-kapacitásoknak.

A hévízi városvezetésnek és magyar újságíróknak bemutatott turisztikai helyszíneken a tapasztalatok szerint a vendégek túlnyomó többsége orosz, illetve helyi és közel-keleti turistákból áll, de érzékelhetően jóval kevesebben, mint évekkel ezelőtt. Rendkívül nagy figyelmet fordítanak a biztonságra, ezért minden turisztikai vagy vallási létesítmény bejáratát, környékét, illetve az utcákat, de még a strandokat is éjjel-nappal fegyveres rendőrök és katonák vigyázzák, a járműveket és az embereket mindenhol tüzetesen átvizsgálják.

A hévízi városvezetés vendéglátója, Khaled Fouda - aki tábornokként a hadsereg főparancsnoka is egyben - magyar vendégeinek több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a tartomány "a béke földje", ahol mindenki biztonságban érezheti magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése