Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A gyermekkori obesitas növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát

A gyermekkori obesitas növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát

A gyermekkorukban elhízott fiataloknál megnő a valószínűsége, hogy felnőttkorukra valamilyen vesebetegség alakul ki náluk.

A gyermekkorukban elhízott fiataloknál megnő a valószínűsége, hogy felnőttkorukra valamilyen vesebetegség alakul ki náluk - jelentették be izraeli kutatók. Ugyanakkor, hogyha időközben lefogynak, jelentősen csökken a rizikófaktor - írja aHealth Day.

'Eredményeink rámutattak, hogy a fogyással arányosan csökken a vesebetegség kialakulásának kockázata' - számolt be Dr. Kirsten Johansen, a Kalifornia Egyetem professzora. 'Ez eggyel több okot ad a gyermekkori obesitas elleni küzdelemre, bár ezt mindig nehéz elkezdenie a páciensnek' - tette hozzá.

Legfőbb probléma, hogy a gyermekkori elhízás ellen nincs megfelelő recept, ha meg lehetne állítani a járványt, felnőttkorban kevesebb embernél alakulna ki szívelégtelenség, vesebetegség és cukorbetegség.

Mindennek ellenére Johansen optimista: 'a gyermekkori elhízás gyorsan terjedt el széles körben, s hiszem, hogyha küzdünk ellene, ugyanilyen gyorsan megállíthatjuk a járványt. Nem mondom, hogy könnyű, hiszen a gyerekek inkább isznak szénsavas és cukros üdítőket, mint zöldségeket enni'.

A kutatás keretében 1,7 millió átlagosan 17 év körüli fiatal adatait gyűjtötték össze és elemezték. Ezt követően összehasonlították azt a fiatal végstádiumú vesebetegek adatbázisával. Harmincéves utánkövetés után 700 férfinál és 160 nőnél alakult ki vesebetegség.

Bizonyosságot nyert, hogy az elhízás, valamint a cukorbetegség szignifikánsan növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát is. Ugyanakkor a kockázat diabétesz nélkül is magas volt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

2023. December 01. 12:45, péntek | Életmód

A Kispál és a Borz jövő decemberben az MVM Dome-ban ad koncertet

Eddigi történetének legnagyobb beltéri koncertjére készül a Kispál és a Borz. A kultikus zenekar 2024. december 30-án a budapesti MVM Dome-ban lép fel.

2023. November 30. 09:29, csütörtök | Életmód

KSH: októberben 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg.