Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Április 18. 06:43, szerda | Belföld
Forrás: mti

Újra próbálkoznak a külföldi telefonos csalók

Újra próbálkoznak a külföldi telefonos csalók

A gyanús külföldi hívás fogadása nem növeli az előfizetői számlát, de ezeket a számokat nem szabad visszahívni, mert csalási kísérlet is állhat mögöttük.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös keddi közleménye szerint az emelt díjas hívásokat vagy szöveges üzeneteket a szolgáltatók alapbeállításként blokkolják, ezért csak a tiltás feloldását kérvényezőknek kell számolniuk ilyenek miatt többletköltséggel.

A külföldi számok visszahívása viszont minden esetben növeli a számlát, a külföldi hívások Magyarországon kívüli fogadásánál pedig az érintett szolgáltató általános külföldi díjtételeivel kell számolni - hívják fel a figyelmet. Uniós tagállamokban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben többnyire nem, de más országokban rendszerint fizetni kell a bejövő hívásokért - jelezték.

A közlemény szerint az elmúlt napokban számos panasz érkezett külföldről - több szomszédos államból, valamint Csehországból, Lengyelországból vagy Oroszországból, esetleg Ugandából, Burundiból, Grenadából vagy Szamoából - érkező hívások miatt. A jelenség vélhetően egy újabb wangiri, amelynek lényege, hogy csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak gyanútlan embereket rávenni arra, hogy az adott - vélhetően emeltdíjas - számot visszahívják.

Ilyen kísérletek időről időre előfordulnak, ezért a hatóság és a szolgáltatók azt javasolják az ügyfeleknek, hogy bizonytalan eredetű külföldi hívásokra és üzenetekre ne válaszoljanak. A hívások véletlenszerűek is lehetnek, mivel a telefonszámok generálására számítógépes programok is képesek, az elkövetők elérhetőségét pedig folyamatosan tiltják le a szolgáltatók - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során