Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A forgalomba hozott bor mennyiségéhez igazodik az engedélyezés díja

A forgalomba hozott bor mennyiségéhez igazodik az engedélyezés díja

Jelentősen csökkentette a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a bor forgalomba hozatali engedélyek kiváltásának és a kapcsolódó analitikai vizsgálatoknak a díját, az augusztus elsejétől életbe lépő intézkedéssel a tárca a kisebb pincészeteket hozza helyzetbe - közölte a minisztérium az MTI-vel.

Így megvalósulhat az arányos teherviselés, mindenki annyit fizet, amennyi bort szeretne forgalmazni.
A forgalmazni kívánt tétel első 50 hektoliteréig 7.500 forintot kell majd fizetni, az 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 forintot, az 500. hektoliterétől pedig további 26.100 forintot ír elő a tárca. Az érzékszervi vizsgálat - amennyiben azt nem helyi borbíráló bizottság, hanem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi - 3 ezer forintba kerül, a soron kívüli eljárás pótdíja pedig 25 ezer forint lesz.
Korábban a forgalomba hozott bor mennyiségétől független volt a vizsgálati díj, így 30 ezer forint körüli összeget kellett kifizetni egy 2 ezer palackos és egy 200 ezer palackos tételért is.
A VM elkötelezett az ágazat támogatásában, a parlament előtt lévő bortörvény egyik fontos eleme, hogy az ültetvénytelepítési és a kivágási jogok a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegyközségekhez kerülnek, így tovább csökken az adminisztráció - emeli a ki a közlemény.
A tárca mintegy egymilliárd forintot csoportosított át az idén a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására. A VM célja, hogy minden, a szőlő- és bortermelőknek felszabadítható forrást, az ültetvények megújítására lehessen fordítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során