Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Április 19. 05:34, péntek | Külföld
Forrás: web/zsuffa csaba

A felhőetetés okozta a dubaji heves esőzést?

A felhőetetés okozta a dubaji heves esőzést?

Terjed a neten egy furcsa elmélet: tényleg a „felhőetetés” okozta a dubaji heves esőzést? Az Interneten már emberi beavatkozásnak tulajdonítják a dubaji esőzést, de a szakemberek árnyalták a képet.

Heves esőzés okozott káoszt Dubajban és az Arab-félsziget többi részén az elmúlt napokban. A halálos áldozatokat is követelő időjárási jelenség az összeesküvés-elméleteket is felszínre hozta, főleg a felhőetetés (cloud seeding) terén.
Dubaj az Egyesült Arab Emírségek partvidékén fekszik, és rendkívül száraz. Noha az éves esőmennyiség átlagosan 100 mm alatt van, időszakos heves felhőszakadások előfordulnak.

El-Ajn városában például – ami kicsivel több mint 100 kilométerre fekszik Dubajtól – 24 óra alatt körülbelül 256 mm csapadék hullott.

”A világ ezen részét hosszú, esőmentes időszakok jellemzik, majd majd rendszertelenül lehulló felhőszakadások. A mostani azonban még ennek tükrében is ritka esőzés volt” – magyarázta Maarten Ambaum, a Readingi Egyetem meteorológus professzora.

Az Interneten már be is indultak a spekulációk arról, hogy milyen mesterséges módszerekkel idézhették elő az esőzést. Az összeesküvés-elméletek fókuszában a már említett felhőetetés van, ami a meglévő felhők manipulálását takarja, hogy több eső hulljon azokból.

Ennek módszere, hogy repülőkből apró részecskéket – például a jégkármérséklő rendszerekben is alkalmazott ezüst-jodidot – juttatnak a felhőkbe. A vízgőz ezáltal könnyebben lecsapódhat, és alakulhat esővé – magyarázza a BBC.
Ez a megközelítés nem új, az Arab Emírségek is alkalmazza már évek óta, hogy kezelje a vízhiányt. A heves esőzések után sokan ilyen felhőetetésnek tulajdonították a jelenséget.


_ _ _ _ Adjuk a híreket - SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE

https://www.facebook.com/groups/infonograd

hírek és események / kikapcsolódás és szórakozás / érdekességek és közélet / ismeretterjesztés és kultúra / sport és autós magazin mellékletek...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -