Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Július 13. 13:30, szerda | Helyi

A Észak-Magyarországon lakók a leginkább pirulafüggők!

A Észak-Magyarországon lakók a leginkább pirulafüggők!

Az országos adatokkal összevetve elmondható, hogy az Észak-magyarországi Régió lakóinak két harmada a fájdalomcsillapító tablettákat részesíti előnyben a többi módszerrel ellentétben- derült ki egy országos, reprezentatív kutatásból, ami azt mérte fel, hogy hány embert érintenek a különböző ízületi és izomproblémák és miként kezelik ezeket. Sajnos ez a tévhit nem tesz túl jót az itt élők szervezetének.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy Bordos-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a mozgásszervi fájdalmak enyhítésére is a leghatékonyabb megoldás a tabletta. A régióban az itt lakók 74%-a még mindig így gondolkodik. Ezt a tévhitet szeretné eloszlatni Dr. Füri Judit reumatológus szakértő, aki felhívta a figyelmet: „A fájdalomcsillapítók nagy részét a mozgásszervi a fájdalmakra szedjük, holott nem kellene. Gondoljunk bele, egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene, a lehetséges káros kölcsönhatások elkerülése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából.”

A magyarok többsége és különösen igaz ez az Észak-magyarországi régióra, viszont még mindig csak a fájdalomcsillapító tablettákban hisz, holott léteznek helyileg ható krémek és gélek, amelyekkel ki lehetne váltani ezeket. „ A mozgásszervi fájdalmakat érdemesebb több órán át ható fájdalomcsillapító krémekkel kezelni. Ez különösen ajánlott az egyébként is sok gyógyszert szedő idősebbeknek, mivel így nem terhelnék tovább a szervezetüket! Ezáltal csökken a gyulladás is, illetve elkezdhető a gyógytorna, ami a legtöbb esetben kulcsfontosságú. „ – tette hozzá Dr. Füri Judit reumatológus szakorvos. Biztató, hogy az északi megyékben élők fele (52%)már próbált valamilyen krémet vagy gélt.

Az ízületi és mozgásszervi fájdalmak hátterében gyakran a mozgásszegény életmód és a túlsúly áll. A probléma megoldását pont a rendszeres mozgás és a gyógytorna szolgálná, de erre a fájdalommal élő betegek képtelenek. A szakemberek szerint pont emiatt is fontos a helyi fájdalomcsillapítás, amivel lehetővé válik a gyógytorna és a jótékony mozgás, az életmódváltás. Ennek jegyében indult útjára a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének társszervezésében az Országos Szeniortánc Roadshow is, amely egy, kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett mozgásformát mutat be az érdeklődőknek. Júniusban az egri és salgótarjáni nyugdíjasok is kipróbálhatták a programot. A roadshow júliusban Miskolcra látogat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.