Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. November 05. 07:42, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A dízelbotrány miatt leminősítette a Volkswagent a Moody\'s

A dízelbotrány miatt leminősítette a Volkswagent a Moody\'s

Leminősítette szerdán a Volkswagen-csoport adósosztályzatait a Moody\'s Investors Service.

Elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a német autógyár eszkalálódó teszteredmény-hamisítási botránya egyre nagyobb kockázatokkal terheli a cég megítélését és jövőbeni jövedelmezőségét.
A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy a járműipari csoport hosszú futamú kötelezettségeinek besorolását az eddigi "A2/(P)A2"-ről egy fokozattal "A3/(P)A3"-ra, a rövid lejáratú adósságpapírok osztályzatát "Prime-1/(P)Prime-1"-ről szintén egy fokozattal "Prime-2/(P)Prime-2"-re rontotta.

A Moody's az összes új osztályzaton további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az "A3" hosszú távú besorolási kategória az elsőrendű "A" osztályzati sáv alsó széle a Moody's minősítési módszertanában. Ha a cég innen tovább rontja a VW besorolásait, a német autógyár ennél a hitelminősítőnél átkerülne a gyengébb befektetési ajánlású "Baa" sávba.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ennél egy fokozattal jobb besorolással, bár szintén negatív kilátással tartja nyilván a Volkswagent.

A szerdai leminősítés indoklásában a Moody's kiemelte: egyre nagyobb kockázatok terhelik a Volkswagen hírnevét és pénzügyi eredményeit, különösen annak nyomán, hogy most már a VW-járművek széndioxid-kibocsátási értékeivel és üzemanyag-fogyasztásával kapcsolatban is kétségek merültek fel. Emellett a botrányt eredetileg kirobbantó amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) újabb vádjai szerint a teszteredmény-hamisító szoftvert a VW-csoport egyes Audi-, Porsche- és Touareg modelljeibe is telepítették.

A Moody's szerint ezek az új vádak további kihívásokat jelentenek a Volkswagen pénzügyi rugalmasságával és versenyképességi helyzetével szemben, és erősítik a hitelminősítő által a VW belső ellenőrzési rendszerének és vállalatirányítási gyakorlatának problémáival kapcsolatban táplált aggályokat. Mindez tovább gyengíti a VW besorolási profilját - hangsúlyozza a Moody's.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az EPA újabb vádjai ezúttal olyan felső kategóriájú modelleket érintenek, mint a 2014-es Volkswagen Touareg, a 2015-ös Porsche Cayenne, valamint a 2016-os Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L és Q5.

A Moody's szerint ez azt jelenti, hogy az amerikai környezetvédelmi hatóság vizsgálatának célkeresztjébe kerültek a VW-csoport legújabb fejlesztésű dízelmotorjai, emellett a német járműipari konglomerátum prémiumkategóriás márkái is, vagyis az Audi és a Porsche, amelyek az összes modell közül a legnagyobb arányban járulnak hozzá a cég jövedelmezőségéhez.

Az EPA legújabb bejelentései is alátámasztják a Moody's azon aggályát, hogy a VW-csoportonak elhúzódó vizsgálatokkal kell számolnia, és e vizsgálatoknak valószínűleg költséges végkimenetele lesz, nem csupán a várható bírságok, hanem az esetleges szigorúbb jövőbeni hatósági ellenőrzések és korlátozások miatt - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerint ezek az új fejlemények további kockázatokat jelentenek a Volkswagen megítélésére, jövőbeni eladásaira és pénzügyi helyzetére, emellett súlyos belső ellenőrzési és vállalatvezetési problémákra is vallanak, és e problémák a kezdetben feltételezettnél kiterjedtebbnek is bizonyulhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése