Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 17. 08:57, szombat | Helyi
Forrás: infostart/web/zsuffa csaba

Most dől el, hogy mi lesz a Balaton-part sorsa – minden nyaralót érinthet

Most dől el, hogy mi lesz a Balaton-part sorsa – minden nyaralót érinthet

Az egyeztetések áprilisig tartanak, és az új vízparti tervek legkésőbb jövő január elején életbe lépnek – közölte a Balatoni Szövetség elnöke.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium illetékes helyettes államtitkársága a napokban megkezdte az új balatoni vízparti tervek egyeztetését a tóparti önkormányzatokkal, amit követően, az ígéretek szerint sor kerül majd egy második körös egyeztetésre is szakmai és egyéb szervezetekkel – közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség vezetője a hirbalaton.hu-nak nyilatkozva kitért arra is, hogy sok az egyeztetni való.

Egyfelől az új építészeti törvény kihirdetésekor több más törvény is módosult, így a Balatont érintő 2018-as területrendezési törvény is. Az ehhez kapcsolódó rendelkezések lesznek az új vízparti tervek. Másfelől a jogalkotók egységesíteni, modernizálni szeretnék a Balaton vízpartját szabályozó jogszabályok régi, 2004-2006-ban megszületett miniszteri rendeleteket, egy új kormányrendeltet alkotva.

Az ezzel kapcsolatos előzetes tervekről, ezek szándékáról és értelmezéséről indított a minisztérium tájékoztatókat az érintett önkormányzatoknak, minden tóparti megyében egyet-egyet. A siófoki már megvolt, ahol a képviselt települések számára konkrét terveket tartalmazó térképet is átadtak. Ezt a polgármesterek átnézhetik a szakembereikkel, majd még egy egyeztetésre lehetősége nyílik minden településvezetésnek, mielőtt megkezdődik a második körös egyeztetés – számolt be Lombár Gábor.

A jelenlegi tervek szerint az egyeztetések áprilisig tartanak, és az új vízparti tervek legkésőbb jövő január elején életbe lépnek.

A BSZ elnöke elmondta, a szövetség legutóbbi elnökségi ülésén is szóba kerültek a vízparti tervek. Egy csopaki ügy kapcsán is egyre sürgetőbben, és egységesen merült fel az az igény az elnökségi tagok részéről, hogy a tóparti önkormányzatoknak lehessen beleszólásuk, mi létesülhet a település előtti tómederben, ami jelenleg nem biztosított.

A szövetség ülésén szóba került az is, hogy a sok csapadék miatt várhatóan idén is hamar el kell kezdeni a szúnyoggyérítést, amit a BSZ koordinál az elő- és utószezonban, a központi, államilag finanszírozott szúnyogirtás nyári indításáig. Tavaly már március közepén meg kellett kezdeni a Balatonnál a gyérítést. A szövetség a biológiai beavatkozást preferálja, ami drágább eljárás. Egyelőre nem lehet tudni, mennyi biológiai és kémiai beavatkozásra lesz szükség az elő- és utószezonban, amelynek költségeit a szövetség állja az érintett önkormányzatok befizetéseiből – mondta Lombár Gábor.

Szeretettel várjuk a SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE oldalainkon!

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

InfoNógrád híroldal csoport - Csatlakozzon olvasóinkhoz!
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák