Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 28. 07:05, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

9000 éves maszk kerül kalapács alá

9000 éves maszk kerül kalapács alá

Egy mészkőből készült, kilencezer éves maszkot árvereznek el júniusban.

A Christie's aukciósház által árverésre kínált eddigi legősibb műtárgyként beharangozott neolitikus lelet ára akár a 600 ezer dollárt – 144 millió forintnak megfelelő összeget – is elérheti az aukción.

Az emberi koponyát ábrázoló és leginkább hokimaszkra emlékeztető neolitikus lelet az egyik legkorábbi szobrászati típus, amely még az ókorból maradt ránk. „Mindössze néhány ilyen maszk létezéséről tudunk szerte a világon” – mondta Molly Morse Limmer, a New York-i Christie’s antik tárgyakkal foglalkozó részlegének vezetője. „Mindegyik a júdeai sivatagban rejtőzött, mészkőből lett kivájva és emberi koponyát ábrázol” – tette hozzá.

Ősök tisztelete

A sivatag szélsőségesen száraz éghajlati viszonyainak köszönhetően megmaradt maszk funkcióját azonban egyelőre homály fedi. Mint arra Limmer rámutatott: a lelet az első komplex társadalmak kialakulásának idejéből származik. „Ezek a maszkok kétségtelenül az emberek egyik legelső arra irányuló próbálkozásának emlékét őrzik, hogy kapcsolatba lépjenek a spirituális világgal. A koponyaábrázolás miatt logikusnak tűnik, hogy a halálhoz kötődő rituálék vagy az ősök tisztelete során használták őket.”

A lelet felső részén található apró fúrt lyukak alapján a Christie’s szakemberei úgy vélik, hogy annak idején hajjal díszíthették a maszkot, vagy ezeken keresztül rögzítették azt a halott arcához, falakra, oszlopokra vagy szobrokra. A 22,8 centiméteres maszk, amely eddig egy New York-i gyűjtő tulajdonát képezte, az aukciósház antik műtárgyakat felvonultató június 8-i árverésén kerül kalapács alá. A mintegy 260 tételt kínáló aukciótól mintegy 8 millió dollár (1,9 milliárd forintnak megfelelő összeg) bevételt remélnek.

Szárnyaló piac

Az elmúlt években kiemelkedő sikereket könyvelhetett el az antik műtárgyak piaca. 2010-ben 23,8 millió dollárért (5,7 milliárd forintnak megfelelő összegért) cserélt gazdát egy római császárság idejéből származó márvány mellszobor, mintegy tízszeresét produkálva az előzetes becsléseknek. Egy Kr. e. 3000-ből származó, nőstény oroszlánt ábrázoló mészkő szobor leütési ára pedig több mint 57 millió dollár (13,6 milliárd forint) volt egy 2007-es liciten.

A Christie’s júniusi árverésén többek között egy bronzból készült antik görög tükörre, egy 1–2. századból származó Vénusz-torzóra, valamint egy 2. századi, márványból készült Apolló-fejre licitálhatnak az érdeklődők.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni