Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 14. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI

44 ezer hátrányos helyzetű álláskereső már munkába állt

44 ezer hátrányos helyzetű álláskereső már munkába állt

Országosan csaknem 154 ezer álláskereső vett részt abban a programban, amely a hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerőpiacon való elhelyezkedését javítja, közülük közel 44 ezren már munkában állnak

- ezt A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása című kiemelt projekt Nógrád megyei zárórendezvényén ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium projektmenedzsere kedden, Salgótarjánban.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával 2011 májusától 111,3 milliárd forintot fordítottak arra, hogy segítsék az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok, az 50 év felettiek, a roma nemzetiségűek, a gyermekgondozásból visszatérők, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők visszatérését a munka világába - mondta Kelemen Gábor.

A programban részt vevő 153 ezer 725 álláskereső közül 75 ezren vettek részt képzésben, és 65 ezer 600-an végezték el a tanfolyamokat. Az egyéni programokat 113 ezren fejezték be sikeresen, 43 ezer 917 ember pedig már el is helyezkedett.

Több mint 300 féle képzést indítottak. Legnagyobb számban (5500-an) az angol és német középfokú nyelvvizsgát szerezték meg az érintettek, és háromezren végezték el a targoncavezetői tanfolyamot. Szociális gondozónak és ápolónak 2500-an, szakácsnak kétezren tanultak - ismertette a projektmenedzser.

A programban bér- és járuléktámogatásokat nyújtottak, valamint az egyéb szolgáltatások közé tartozott a keresetpótló juttatás a képzés idejére, vagy a hozzátartozó gondozásának támogatása is.

Prioritást kapott az esélyegyenlőség: a résztvevők közül több mint 23 ezer ember roma származású, továbbá a nőket és a férfiakat megközelítőleg 50-50 százalékban vonták be a programba.

Kelemen Gábor közölte: októbertől 2018 végéig hasonló céllal zajlik az Út a munkaerőpiacra című, 102 milliárd forintos kiemelt projekt, amelybe 96 ezer álláskeresőt vonnak be a konvergencia régiókból.

A Nógrád megyei eredményeket Tamási Ildikó, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője, és Sólyom Jánosné projektvezető ismertette. Elmondták, hogy Nógrádban 4,4 milliárd forintból 6042 álláskereső kapott segítséget a négy év alatt. Közülük 2960-an vettek részt képzésben, és több mint 90 százalékuk szakképesítést, bizonyítványt szerzett. A 85 féle szakirány között volt pék, fakitermelő, raktárkezelő, vagy szoftverüzemeltető, pályázatíró, rendezvényszervező, továbbá Nógrádban is indultak angol és német nyelvtanfolyamok.

A roma származásúak arányának országos szinten el kellett érnie a 15 százalékot, Nógrád megyében ez 20 százalékos volt - tették hozzá.

A megyében jelenleg 2164-en munkaviszonyban állnak vagy vállalkozói tevékenységet folytatnak a program résztvevői közül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 20:48, kedd | Helyi

Esős, záporos, kissé szeles idő.

Egy ciklon halad át felettünk, emiatt felhős, borongós időben lesz részünk, és sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, keleten, északkeleten zivatarokra is. Több tájegységünkön kiadósabb eső várható.

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.