Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 05. 09:27, kedd | Helyi
Forrás: femina/web/zsuffa csaba

4 óriási tévhit a karácsonyról, amit a legtöbben rosszul tudnak

4 óriási tévhit a karácsonyról, amit a legtöbben rosszul tudnak

Már kisgyermekkortól kezdve hallunk karácsonyhoz kötődő történeteket, szóljanak azok Jézus születéséről vagy Szent Miklósról, aki az angolszász kultúrában már csak Santa Clausként ismert.

Bár a legtöbb igaz történéseken és személyeken alapul, sok minden kiszíneződött bennük az elmúlt századok során.

A három bölcs

Kezdjük is mindjárt Jézus születésével, amit azóta is minden évben eljátszanak különféle karácsonyi darabokban. Mindenki jól ismeri a három napkeleti bölcs legendáját, Menyhértet, Gáspárt és Boldizsárt, akik teveháton lovagolva, egy fényes csillagot követve jutottak el a betlehemi jászolhoz, ahol Jézus született.

Valójában csupán egyetlenegy helyen szerepelnek a Bibliában, Máté evangéliumában. Ott viszont csak annyi említés van róluk, hogy bölcs férfiak jelentek meg Heródes királynál, akik a zsidók királyát keresték. Végül egy házban találták meg az anyjával, ahol odaadták neki az aranyat, fűszereket és mirtuszt. Arról, hogy hárman voltak, és királyok voltak-e, semmi említés nincs. Ezek a részletek csupán később, a 2-3. század környékén adódtak a történethez.

A karácsony a kereszténységgel együtt terjedt el

Sokan összekapcsolják Jézus születését a kereszténység elterjedésével, pedig utóbbi már bőven azelőtt is létezett. Az első említés Jézus születésének napjáról csupán a 2. században esett meg egy egyiptomi írásban. De ekkor még május 20-ra tették ezt az időpontot.

Csak a negyedik század közepén módosult a dátum december 25-re egy római évkönyvben egy egyházi dalra alapozva.

A karácsonyi betlehem eredete

Elengedhetetlen eleme a karácsonynak a karácsonyi betlehem, pedig a Jézus születését ábrázoló pillanat kicsit sem pontos.

A Bibliában Máté mellett csupán Lukács evangéliumában van említés erről a napról, de ő is csak az újszülött Jézust meglátogató pásztorokról írt, akik viszont nem egyszerre voltak jelen a keleti bölcsekkel. Lukács állatokról sem tett említést, és a születésnél jelen lévő angyalról sem szólt egy ének sem.

A mai formában ismert betlehem alapját korai festmények adták, amik kicsit szabadabban ábrázolták a pillanatot. Az élő betlehemezés 1223-ban kezdődött, mégpedig Assisi Szent Ferenc jóvoltából. Aki így akarta eljuttatni a latinul nem beszélő egyszerű emberekhez Jézus születésének történetét.

Szent Miklós és a rénszarvasok

Egy szenthez nem igazán illik a rénszarvasok által húzott szán és természetesen nem is szerepel egy bibliai leírásban sem.

A Sierra College Főiskola professzora, John Rush szerint a rénszarvasok egy pöttyös gomba eredményei. Ugyanis szibériai otthonukban sok található belőlük, amit az ott élő törzsek is szívesen fogyasztottak. A piros-fehér gomba hallucinációkat okozott, amiben repülő és ajándékot szállító rénszarvasokat láttak.

Mások az 1822-ben, Clement Clarke Moore által íródott Karácsony előtti éjszaka című vershez kötik a mai Mikulás alakjának a megszületését. Az eredetileg a Látogatás Santa Claustól címet viselő költeményben jelentek meg először a rénszarvasok és a Mikulás Északi-sarkon lévő műhelye is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,