Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 24. 13:27, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

30 év, és végleg eltűnhetnek

30 év, és végleg eltűnhetnek

Kihalhatnak harminc éven belül a vadon élő szumátrai elefántok, hacsak nem történik előrelépés a védelmükben – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden.

Az ázsiai elefántok Szumátrán élő alfajának eddigi „veszélyeztetett” minősítését „kritikusan veszélyeztetettre” módosította a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) is, miután az állatok elvesztették élőhelyeik hetven százalékát, populációjuk pedig felére csökkent egyetlen generáció ideje alatt.

Az állatok legfőbb ellensége az erdőirtás, illetve az egykori erdőterületek mezőgazdasági felhasználása, ami hasonlóképpen veszélyezteti a szumátrai tigris és jávai orrszarvú fennmaradását is.

„A szumátrai elefánt ezzel a kihalás közelébe jutott indonéziai állatfajok egyre gyarapodó listájára került, együtt az orangutánnal, a jávai és szumátrai orrszarvúkkal és a tigrissel. Azonnali és hatékony akció nélkül ezek a csodálatos állatok még a mi életünkben örökre eltűnhetnek” – írta a közleményt jegyző Carlos Drews, a WWF globális fajmentő programjának igazgatója.

Ma már mindössze 2400-2800 szabadon élő példányt számlál a szumátrai elefántalfaj populációja a természetben, ez nagyjából a fele az 1985-ös egyedszámnak. A kutatók szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, az elefántok kevesebb mint 30 év alatt kipusztulnak. A WWF felszólította az indonéz kormányt, hogy tiltsa be az erdőirtást, amíg nincsen hatékony fajtamegőrző cselekvési terve.

Habár a szumátrai elefántokat védett állatnak nyilvánították Indonéziában, élőhelyeik nagy része a természetvédelmi övezeteken kívülre esik, így azok termőterületté alakíthatók. A helyzet különösen kritikus a sziget középső részén, Riau tartományban, ahol a gyors erdőpusztítás miatt az ott élő elefántoknak már a nyolcvan százaléka eltűnt kevesebb mint 25 év alatt.

„Riau 9 csordájából hatot vesztett el. A fakitermelő koncessziók birtokosainak, a papírgyáraknak és a pálmaolaj-ágazatnak jogi és etikai kötelessége a veszélyeztetett fajok védelme” – mondta a WWF indonéziai részlegének munkatársa, Anvar Puroto.

Egy Norvégiával megkötött egymilliárd dolláros egyezmény részeként tavaly május óta két évig nem adható ki engedély az elsődleges erdők irtására Indonéziában, ám környezetvédők szerint a moratóriumot már a hatályba lépésének napján megszegték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére