Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 14. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Áprilisi nyár, de szeles idő.

Áprilisi nyár, de szeles idő.

Napos-fátyolfelhős időben lesz részünk, kisebb gomolyok csak elvétve jelenhetnek meg az égen.

Vasárnap Csapadék napközben nem várható, de este, késő este egy-egy zápor, esetleg zivatar besodródhat északra, északnyugatra. Sokfelé élénk, az ország északkeleti harmadán erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Hajnalban 6-14 fokra számíthatunk, majd napközben nyári időben lesz részünk, a csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

Hétfőn egy közeledő hidegfront hatására elsősorban északon, északnyugaton és helyenként nyugaton eső, zápor, zivatar már kialakulhat, máshol még szárazabb, naposabb idő valószínű. Élénk, erős, helyenként viharos lesz a nyugati-délnyugati szél. A csapadékosabb tájakon 23-27, máshol 28-31 fokot mutathatnak a hőmérők a délutáni órákban.

Kedden már sokfelé számíthatunk esőre, záporra, délen, délkeleten és néhol keleten zivatarokra is. Élénk, erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél. Jelentős lehűlés érkezik. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, a legmagasabb hőmérséklet 8 és 24 fok között alakul, délen, délkeleten mérhetünk még 20 fok feletti maximumokat.

Szerdán felhős, borongós időre van kilátás sokfelé esővel, záporral, néhol egy-egy zivatar is kialakulhat. Az Alföld nagy részére kiadósabb mennyiségű csapadék érkezhet. A szeles időben mindössze 8-15 fokot mérhetünk a délutáni órákban.

Csütörtökön is még sokfelé szükség lehet az esernyőkre. Erős, viharos lesz az északi-északnyugati szél. Napközben csak 7 és 14 fok közé melegedhet a levegő.

Pollenjelentés
Tiszafa közepes
Kőris közepes
Nyír közepes
Platán közepes
Eperfafélék magas
Tölgy magas
Dió közepes

Gombák alacsony


Erős pollenterhelés

A pollenszezon legerősebb időszakába érkezett, egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.

A tölgy, a platán és az eperfafélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a magas-nagyon magas tartományban alakul.

A nyír, a kőris és a dió pollenszintje a közepes, helyenként a magas szintet is elérheti.

Közepes koncentrációban van jelen a ciprus-és tiszafafélék, a komlógyertyán, a fenyőfélék pollenje is, a juharé, a fűzé, az ostorfáé jellemzően alacsony-közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Orvosmeteorológia

Vasárnap nyári melegben lesz részünk, emiatt a melegfrontra érzékenyeknél keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, szédülés, fáradékonyság, bágyadtság, dekoncentráltság és alvászavar is jelentkezhet.

Sokaknál migrén, fejfájás kialakulhat, valamint gyulladásos panaszok is felléphetnek.

Sokfelé élénk, az ország északkeleti harmadán erős lesz a szél, ami tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

A nagy napi hőingás megviselheti szervezetünket.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem! Az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé eléri majd az erős fokozatot, ezért a szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap estig csapadék továbbra sem várható, így száraz utakra számíthatnak a közlekedők, de este, késő este egy-egy zápor, esetleg zivatar már besodródhat északra, északnyugatra, így ekkor ezeken a tájakon előfordulhatnak vizes, csúszós útszakaszok.

A záporokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok.

Sokfelé élénk, az ország északkeleti harmadán erős lesz a nyugati-délnyugati szél, ami csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A túlnyomóan napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Az évszakhoz képest melegebb idő miatt tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:41, kedd | Helyi

Magyarország nagyobb városaiban, Erdélyben és a Vajdaságban folytatja jótékonysági születésnapi koncertjét Mága Zoltán.

50 év 50 koncert című születésnapi jótékonysági koncertsorozat részeként a következő napokban és hetekben Magyarország nagyobb városaiban.

2024. Április 30. 08:35, kedd | Helyi

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez.

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Napos, kora nyárias idő.

Napos időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.