Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2024. Április 13. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Nyárias hétvége.

Nyárias hétvége.

Fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg időnként a napos időt, de csapadék nem várható.

Szombaton A nyugati-északnyugati szél több helyen megélénkül. A minimumok 6 és 13 fok között alakulnak, majd napközben 23 és 28 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap változóan napos-felhős időben lesz részünk, de késő estig említésre méltó csapadék továbbra sem érkezik. Sokfelé élénk, az ország északkeleti harmadán erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Nyári időben lesz részünk, a csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

Hétfőn egy közeledő hidegfront hatására elsősorban északon, északnyugaton és nyugaton eső, zápor, zivatar már kialakulhat, máshol még szárazabb, naposabb idő valószínű. Sokfelé szeles időben lesz részünk. A csapadékosabb tájakon 22-26, máshol 27-31 fokot mutathatnak a hőmérők a délutáni órákban.

Kedden már sokfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra is. Élénk, erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél. Jelentős lehűlés érkezik, a legmagasabb hőmérséklet 11 és 23 fok között alakulhat, délkeleten lehet a legmelegebb.

Szerdán felhős, borongós időre van kilátás sokfelé esővel, záporral, keleten, délkeleten zivatarok is kialakulhatnak. A szeles időben mindössze 9-16 fokot mérhetünk a délutáni órákban.

Pollenjelentés
Tiszafa közepes
Kőris közepes
Nyír közepes
Platán közepes
Eperfafélék magas
Tölgy magas
Dió közepes

Gombák alacsony


Erős pollenterhelés

A pollenszezon legerősebb időszakába érkezett, egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.

A tölgy, a platán és az eperfafélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a magas-nagyon magas tartományban alakul.

A nyír, a kőris és a dió pollenszintje a közepes, helyenként a magas szintet is elérheti.

Közepes koncentrációban van jelen a ciprus-és tiszafafélék, a komlógyertyán, a fenyőfélék pollenje is, a juharé, a fűzé, az ostorfáé jellemzően alacsony-közepes szintet érhet el.

Orvosmeteorológia

Szombaton tovább fokozódik a nappali felmelegedés, emiatt a melegfrontra érzékenyeknél keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, szédülés, fáradékonyság, bágyadtság, dekoncentráltság és alvászavar is jelentkezhet.

Sokaknál migrén, fejfájás kialakulhat, valamint gyulladásos panaszok is felléphetnek.

A szél többfelé élénk lesz, ami tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

A nagy napi hőingás megviselheti szervezetünket.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem! Az UV-sugárzás a déli órákban helyenként már elérheti az erős fokozatot, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Közlekedésmeteorológia

Csapadék szombaton sem várható, így ezen a napon is száraz utakra számíthatnak a közlekedők.

A nyugati-északnyugati szél több helyen megélénkül, ami kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A túlnyomóan napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Az évszakhoz képest melegebb idő miatt tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 05:33, kedd | Helyi

Salgótarján - a fenyőfák politikai élete

A fenyőfák kiirtása nem politikai kérdés, de lehet belőle azt is fabrikálni. Amint azt a mondás tartja: Rossz az, aki rosszra gondol.

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Helyi

A TikTok fellép a mesterséges intelligencia ellen

A TikTok mostanra az egyik legnagyobb közösségi felületté vált és napi szinten százmilliók használják. Egyre több rajta az olyan tartalom, amelyet mesterséges intelligencia segítségével állítanak elő

2024. Május 20. 08:00, hétfő | Helyi

Folytatódik a zivataros-napos idő.

Eleinte helyenként, majd délutántól egyre több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet.

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.