Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 01. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Marad a szeles, nyárias idő.

Marad a szeles, nyárias idő.

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett továbbra is a legtöbb helyen vastag, szaharai poros fátyolfelhők gátolják a ragyogó napsütést.

Húsvéthétfőn A délután második felében pedig egy közeledő hidegfront miatt növekszik meg a felhőzet nyugat felől, és alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar. Élénk, erős, néhol viharos lesz a délies szél, mely az esti órákban nyugat felől egyre nagyobb területen nyugatira, majd északnyugatira fordul. Délután 24-30 fokot mutathatnak a hőmérők.

Kedden kezdetben sokfelé, majd délután egyre inkább északkeleten és északon eshet az eső, miközben délnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, de a gomolyfelhőkből még többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Élénk, erős, az ország északkeleti harmadán viharos lesz a nyugati-északnyugati szél. Visszaesik a hőmérséklet, a maximumok csak 11 és 19 fok között alakulnak, a tartósabban esős északkeleti és északi tájakon marad hűvösebb az idő.

Szerdán eleinte napos, délután felhősebb idő várható. Csak helyenként fordulhat elő kisebb eső, gyenge zápor. Az élénk, erős déli-délnyugati szélben 15-20 fokra van kilátás.

Csütörtökön a kezdeti napos időt egy gyenge hidegfront válthatja elszórtan esővel, záporokkal. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután 16-21 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken sok felhő lesz felettünk, csapadék azonban nem valószínű. Marad a szeles idő, a délnyugati szél élénk, erős lesz. Hétvégén előreláthatólag egyre több napsütésre és melegebb időre van kilátás, visszatérhet a kora nyárias 20-27 fok.

Pollenjelentés
Tiszafa közepes
Kőris közepes
Nyár közepes

Juhar alacsony
Fűz közepes
Nyír magas

Platán alacsony
Gombák alacsony


Növekvő terhelés

A nyír pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan magas-nagyon magas tartományban alakul.

A fűz és a juhar pollenszemei közepes, helyenként magas koncentrációban lehetnek jelen, a nyár, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora közepes szintet érhet el.

A platán és a gyertyán virágpora alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen.

Alacsony koncentrációban jelen van még az éger, a szil, a mogyoró, a sásfélék, a tölgy, a komlógyertyán és a dió pollenje, valamint már a pázsitfűfélék virágpora is.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, hamarosan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Hétfőn marad az évszakhoz képest melegebb idő, emiatt továbbra is melegfronti tünetek jeletkezhetnek.

Migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, keringési- és szívpanaszok, légzőszervi problémák, szédülés, rosszullét egyaránt előfordulhat, felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok.

A szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, ingerlékenységet, nyugtalanságot kiválthat.

Dekoncentráltak, bágyadtak, fáradtak lehetünk.

Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést! A napos időszakok viszont jó hatással lehetnek hangulatunkra, közérzetünkre.

Ajánlott több órát a szabadban tölteni, hogy erősödjön immunrendszerünk, valamint a napfénnyel pótoljuk szervezetünkben a D-vitamin egy részét.

Napközben többfelé elég lesz egy póló, de a reggeli órák még hűvösek lesznek.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Hétfő délután nyugat felől megvastagszik a felhőzet, és eső, zápor, helyenként zivatar kialakulhat, amelyek környezetében átmenetileg vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

A záporokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok.

Az élénk, erős, néhol viharos délies szél jelentősebb mértékben ronthatja járművek menetstabilitását.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Az évszakhoz képest melegebb idő miatt tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, ezért vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,