Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Március 31. 20:23, vasárnap | Helyi
Forrás: techworld/web/zsuffa csaba

Ha tévét akar vásárolni - tanácsok tv vásárláshoz

Ha tévét akar vásárolni - tanácsok tv vásárláshoz

LED tv? QLED tv? Neo QLED tv? OLED tv? Mini LED tv? Micro LED tv? Mi a különbség? Mit jelentenek ezek a jelölések? Tv vásárlás segítség!
Nincs könnyű dolga az embernek, ha tévét akar vásárolni.

A választék óriási, köszönhetően annak, hogy számos különféle technológiát használnak a cégek. Mutatjuk, hogy mit takarnak az egyes elnevezésekés mi a különbség köztük. Tanácsok tv vásárláshoz:

A tévé gyártók termékeikkel nagyon széles potenciális vásárlói réteget képesek lefedni. De ember legyen a talpán, aki kiigazodik az elnevezések, jelölések között, és tudja, hogy melyik mit jelent, valamint legfőképpen az, hogy mik azok a tulajdonságok, amikkel a néző a hétköznapok során találkozik, azaz, mik az előnyök és a hátrányok. Ehhez a Samsung termékeit hívtuk segítségül, hiszen a dél-koreai cég kínálatában gyakorlatilag az összes említett eljárást felvonultatja.

OLED
Az OLED televíziókban egy olyan speciális anyagot használnak, amely elektromos áram hatására fényt bocsát ki magából. Emiatt aztán nem kell LED-eket vagy más kiegészítő fényforrást használni. Az OLED tévék sajátossága, hogy az egyes képpontok fényereje egyedileg vezérelhető, és akár ki is kapcsolható. Ez egyrészt azt jelenti, hogy egy átlagos 4K tévé esetében több mint 8 millió egymástól teljesen elkülönített fényerejű zóna van, hiszen egy ilyen készülékben ennyi pixel (3840×2160) található. Másrészt pedig ennek köszönhetően lehetőség nyílik a tökéletes fekete és a végtelen kontraszt megteremtésére.

Az OLED televíziók színei hagyományosan rendkívül élénkek, markánsak, szó szerint belülről ragyognak és egyáltalán nem fátyolosak. Viszont a hagyományos OLED televíziók maximális fényereje csak durván maximum 1000-1200 nit, de azt is csak pillanatokra éri el. Emiatt a napfényes szobákban nem az igazi, és a HDR anyagok visszaadása nem olyan jó.

Előny:
Tökéletes fekete
Végtelen kontraszt
Gyönyörű színek
Nagy színpontosság
Hátrány:
Kisebb fényerő

QD-OLED
A QD-OLED vagy más néven kvantumpontos (Quantum Dot=QD) OLED a hagyományos, fent említett OLED eljárás fejlettebb változata. Ennél a kijelzőt egy különleges, apró átlátszó kristályok milliárdjait tartalmazó filmréteggel egészítik ki. Ennek köszönhetően jelentősen megnő a fényerő, ami akár dupla annyi is lehet, mint amit a hagyományos OLED televíziók produkálnak.
Ebből fakadóan pedig világosabb, akár napfényes szobában is jól látható marad a kép, a nagy dinamikatartományú tartalmak esetén a HDR effektus sokkal látványosabb.

A QD-OLED erejét jól mutatja, hogy tavaly az USA-ban megrendezésre került King of TV, azaz TV Király versenyen egy ilyen technológiára épülő modell nyert. A mi tapasztalataink is azok, hogy a kvantumpontos OLED televíziók képminősége egyszerűen kifogástalan!

Előny:
Tökéletes fekete
Végtelen kontraszt
Gyönyörű színek
Nagy színpontosság
Hátrány:
Nincs

LED TV
A név egy kicsit megtévesztő lehet, hiszen sokan vannak akik azt hiszik, hogy itt minden egyes képpont mögött egy-egy LED található, azonban ez nem igaz. A LED TV elnevezés ma a hagyományos LCD televíziót takarja, amiben a folyadékkristályok mögött LED-ek biztosítják a fényt. Jelenleg ez a legolcsóbb technológia a televíziózás világában, amelynél a kontraszt közepes, a fényerő viszonylag alacsony, a betekintési szög pedig jellemzően nem túl jó. A színek kicsit fakók, tehát a képminőség terén a LED TV-k elmaradnak a jobb készülékektől.

Előny:
Ez a legolcsóbb technológia
Hátrány:
Gyenge fényerő
Gyengébb kontraszt
Fakó színek

A Mini LED esetében sincs szó arról, hogy a pixelek mögött egyedileg vezérelhető fénykibocsátó diódák lennének. Itt csak arról van szó, hogy a hagyományos LED-ek méretét radikálisan lecsökkentették. Ezáltal több LED fér el a készülékben, és a háttérvilágítás pontosabban vezérelhető, emiatt jobb a kontraszt, kicsit szebbek a színek és nagyobb a fényerő. Tehát röviden és velősen, javul a képminőség.

QLED

A QLED-nél a már korábban említett, átlátszó, rendkívül kicsi kvantumpontos filmréteget veszik elő. Csak itt nem egy OLED panelbe pakolják be, hanem egy korszerűtlenebb, folyadékkristályos, azaz LCD kijelzőt javítanak fel az átlátszó gömböcskék milliárdjaival.

Ebből fakadóan a QLED tévék a LED TV készülékeknél jobbak kontrasztban, fényerőben, látványosabb a HDR, a színek egy-két fokkal szebbek, markánsabbak. Viszont a QLED televíziók semmilyen szinten nem érik el az OLED vagy Neo QLED modellek szintjét, ám azoknál jellemzően olcsóbbak cserébe.

Előny:
Akár már kedvező áron is elérhető
Jobb a képe, mint a LED TV készülékeknek
Hátrány:
Nem olyan jó a képminőség mint az OLED vagy Neo QLED tévéknél

A QLED technológia evolúciós lépcsőfoka a Neo QLED! Itt ugyanis bevetik a keretben már említett Mini LED háttérvilágítást is. Tehát a Neo QLED=QLED panel + Mini LED technológia. Ennek köszönhetően a végeredmény szemre már megközelíti azt, amit a QD-OLED televíziók tudnak. A kontraszt ugyan kisebb, a színek nem annyira megdöbbentően markánsak, viszont cserébe a fényerő valamivel nagyobb.


Ez pedig a HDR tartalmaknál bírhat jelentőséggel, hiszen ezek ilyenkor egy picit látványosabban jelennek meg. Mindenesetre a Neo QLED televíziókról általánosan elmondhatjuk, hogy a kép minősége szuper, abszolút első osztályú.

Előny:
Kiváló kontraszt
Kiváló színek
Kiváló fényerő
Hátrány:
Nincs

Micro LED
A végére hagytuk az egyik legkülönlegesebb, és legexkluzívabb megoldást, ami ki is lóg a sorból. A Micro LED esetében ugyanis megvalósították azt, hogy minden egyes képpont mögött egy-egy egyedileg vezérelhető fényerejű és színű LED kapjon helyet. A kép minősége félelmetesen jó! A tónusok ragyognak, majd’ leugrálnak a képernyőről.

A kontraszt extrémen jó, a fényerő pedig döbbenetesen nagy. A Micro LED termékek képminősége tényleg abszolút kiemelkedő, viszont egyelőre ez a technológia még nagyon-nagyon drága. Ráadásul az ilyen készülékek még mindig igen nagyok, hiszen a világ legkisebb Micro LED kijelzőjét nyáron dobja piacra a Samsung a tervek szerint, ám az is 76 hüvelykes lesz.

Előny:
Kiváló kontraszt
Kiváló színek
Kiváló fényerő
Hátrány:
Nincs

Tv vásárlás előtt – a legfontosabb tanács
Mielőtt valaki egy televízió megvásárlása mellett dönt, csak azt tudjuk tanácsolni, hogy menjen el, és nézze meg az adott készüléket. Próbálja ki, mert az az igazi, amit a saját szemével lát. A tesztek, mások véleménye sosem lesz annyira mérvadó, mint a saját benyomásai. Erre nem szabad sajnálni az időt és az energiát, hiszen ennek segítségével komoly csalódásoktól óvhatja meg magát az ember.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
Hiszünk abban, hogy a hírek közvetítését a lehető legegyszerűbbé és kényelmesebbé tehetjük.

Csatlakozzon olvasóinkhoz! InfoNógrád híroldal csoport

https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,