Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Október 30. 17:41, hétfő | Bulvár
Forrás: Tanai Levente/web/Zsuffa Csaba

1994. 11. 01-e óta ez a nap a veganizmus világnapja

1994. 11. 01-e óta ez a nap a veganizmus világnapja

A veganizmus – a tulajdonképpeni valós vegetarianizmus – a vegetarianizmus elveit nemcsak részleteiben, hanem következetesebben, szó szerint megvalósító gyakorlat, életmód.

A veganizmust gyakorló embert divatos szóval vegánnak nevezik.

A vegánok nem esznek állati eredetű termékeket és lehetőségeik szerint az élet más területein sem használnak, ugyanis azt vallják, ezeket állatok kihasználásával szerezzük, fájdalmat, szenvedést, halált okozunk nekik, és ebben ők nem kívánnak részt venni.

Ezért se hús, se tej, se tojás, se méhészeti termékek nem szerepelnek étrendjükben, továbbá kerülik az egyéb állati eredetű anyagokat is, mint a bőr, szőrme, gyapjú, toll, zselatin stb.

Továbbá kerülhetik az állatokon kísérletezett kozmetikumokat és háztartási szereket. Az állati eredetű anyagokat növényi eredetű, vagy szintetikus alternatívával helyettesítik.

Elkülönítünk több vegetáriánus típust is, amiből most bemutatjuk a 8 legismertebbet.

Vegetáriánus
A vegetáriánusok azok, akik nem esznek húst, de flexibilisen kezelik a tejtermékeket, tojást és más állati eredetű ételeket. Ez lényegében annyit jelent, hogy nem határolódnak el ezektől az ételektől, de nem is ez teszi ki az étrendjük nagy részét. Talán az egyik legegyszerűbben tartható és kivitelezhető étrend fajta azoknak, akik meg akarnak ismerkedni a hús mentes világgal, de nem akarnak egyből mindenről lemondani, amit megszoktak.

Vegán
A manapság egyik talán legismertebb és legfelkapottabb étrend típus az a vegán, ami bár a köztudatban elkülönül a vegetáriánustól mégis az egyik fajtájának számít. Annak oka pedig, hogy ezt külön kezelik az, hogy bármennyire is a vegetáriánusok csoportjába tartozik vannak olyan fő pontok amikben eltér. A vegánok ugyanis nem esznek semmilyen állati eredetű terméket, tehát nem esznek húst, tejtermékeket, tojást, mézet stb. Ha a környezettudatosság is egyik szempontunk étrend váltásnál, akkor a jelenlegi kutatások szerint a vegán étrend számít a leginkább környezetbarátnak.

Lakto-ovo vegetáriánus
Egy specifikusabb kifejezés a lakto-ovo vegetáriánus, aki tejtermékeket és tojást is eszik, de nem eszik semmilyen hús félét. Igazából egy bonyolultabb megfogalmazása magának a vegetáriánusnak, de mégis ezt elkülönítik.

Lakto-vegetáriánus
Az előzőből már ki lehet találni, hogy ez a fajta diéta elfogadja a tejtermékeket, de a tojást, húst nem.

Ovo-vegetáriánus
És szintén egy nagyon hasonló, ami ellenben a lakto-vegetáriánussal a tojásnak mond igent és a tejtermékeknek nemet. Ezek a diéták függhetnek attól, hogy kinek mi az ízlése és ki miről tud kevésbé lemondani, de olyan oka is lehet, hogy valamelyiket jobban elfogadja a másiknál.

Peszkatáriánus
Talán ez a fajta vegetáriánus típus az, amit legelőször kipróbálnak az emberek ugyanis ők azok, akik halat és halféleket is esznek és mellette sok esetben tojást és tejtermékeket is (bár nem mindenki). Ez egy kevésbé radikális váltás lehet, illetve egy könnyebb módja az állati fehérje kivezetésének.

Nyers táplálkozás
Talán az egyik legszigorúbb táplálkozási forma a vegetáriánus típusok között. A nyers táplálkozást követők nem esznek semmilyen állati eredetű terméket illetve a növényi ételeket is feldolgozatlanul és maximum 46 fokon sütve eszik meg. Ez a táplálkozás ahhoz hasonlít és azt formálja, hogy az emberek mit ennének, ha a természetben minden eszköz nélkül kellene táplálkozniuk.

Szemi-vegetáriánus
Az utolsó vegetáriánus típus, aki általánosságban vegetáriánus, de néha eszik húsokat. Tehát valójában igazából ez számít a legkevésbé vegetáriánusnak. A lényege, hogy nagyon kevésszer eszik húsokat de nem teljes mértékben kerüli őket.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.