Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 21. 13:09, hétfő | Helyi
Forrás: origo

10 forint reklámpénz 47 forintos forgalmat hoz

10 forint reklámpénz 47 forintos forgalmat hoz

A Magyar Reklámszövetség megbízására készült tanulmány szerint a tavalyi 174 milliárd forint, ami a reklámiparban megfordult, 820 milliárd forintot generált a magyar gazdaság számára.

A Magyar Reklámszövetség a PwC Magyarországot bízta meg azzal, hogy vizsgálja meg a kommunikációs iparág gazdasági teljesítményre gyakorolt hatását. A kutatást olyan cégek támogatták, mint a Magyar Telekom, a TV2, a Metropol vagy a Tesco, és némiképp angol mintára készült, ugyanis egy tavalyi kutatás a szigetországban kimutatta, hogy minden reklámiparban megforgatott egy font hat fontos költést generál, tehát élénkíti az angol gazdaságot.

A hazai kutatásra azért is szükség volt, mert tavasszal még reálisnak látszott a reklámadó bevezetése, amely a piac minden szereplőjét, de főképp a két nagy kereskedelmi tévét sújtotta volna.

A magyar reklámiparban 174 milliárd forint fordult meg 2012-ben szövetség becslése szerint. Ez a reklámra elköltött összeg számos áttételen keresztül 820 milliárd forintot generált a magyar gazdaság számára, tehát minden reklámra költött 10 forint 47 forinttal növeli a GDP-t – hangzott el a Magyar Reklámszövetség sajtóeseményén. A 174 milliárdról Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke megjegyezte, hogy ez csak a mérhető, auditált, ellenőrizhető reklámköltés, amelyről tudják, honnan hová ment, de valójában ennél több pénz forog a reklámszakmában.

A reklám és a reklámipar a gazdaságot átszövő hajtóerő, 13 ezer ember dolgozik közvetlenül a reklámiparban, és további 50 ezer dolgozó valamilyen módon kapcsolódik hozzá - közölte a szövetség. Az ő állásuk is veszélyben forogna egy iparági különadó bevezetése esetén, nőne a piaci bizonytalanság, és a reklámfilm-export is visszaesne (2012-ben harmincnál több, nemzetközi vetítésre szánt reklámfilmet forgattak itthon).

Urbán Zsolt szerint bizonyított, hogy az emelt szintű reklámköltés egész piaci szegmenseket tud átrendezni (ez történt a söriparban), márkákat emel fel, tesz ismertté. A tanulmány szerint a reklám és a vásárlási hajlandóság közt 90%-os az átfedés, a kereskedelmi hirdetések pedig többletfogyasztást generálnak, amivel az államkincstár is jól jár.

A szövetség jelezte, hogy a tanulmányt a konklúziókkal együtt eljuttatták a kormánynak, és bizakodnak abban, hogy véglegesen ejti az iparági adó ötletét. A reklámiparban tavaly 2,7%-os volt az esés, idénre stagnálást vár az MRSZ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.