Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Június 12. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: salgotarjan.hu

Salgótarján nem vállalja tovább a köznevelési intézmények működtetői feladatait

 Salgótarján nem vállalja tovább a köznevelési intézmények működtetői feladatait

Az állami fenntartású köznevelési intézmények működtetési feladatai biztonságosabban kezelhetők, ha az állam a költségviselő.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése 2015. június 11-i rendkívüli közgyűlésén úgy döntött, hogy – a vonatkozó törvényi lehetőségeknek megfelelően – nyilatkozatot juttat el a Belügyminisztériumhoz arra vonatkozóan, hogy a köznevelési intézmények működtetői faladatait 2015 szeptemberétől nem vállalja, továbbá kérelmezi a működtetési kötelezettség alóli felmentést.

A városi önkormányzat 2013. január 1-je óta működteti a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégiumot, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumot, az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskolát, valamint a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolát. Mindezen intézmények működtetési költsége – az önkormányzati költségvetésből – 2014-ben közel 294 millió forint volt, melyből az állami hozzájárulás mindössze 11,2 millió forintot tett ki.

A kormány döntésének értelmében 2015. július 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartásában működő Madách Imre Gimnázium és Szakképző gimnáziumi működtetése is az önkormányzat feladata lesz. A KLIK-től beérkezett adatok alapján a gimnázium 2014. évi működtetési költsége 32,6 millió forint volt. A működtetés tehát további 33 millió forinttal növelné az önkormányzat költségeit.

A meg nem ítélt rendkívüli kormányzati támogatás hiányában a város idei költségvetése - az erőfeszítések ellenére - jelentős feszültségekkel terhelt. A 2014-ben a köznevelési intézmények működtetésére kapott 11,2 millió forintos állami támogatás alapján kijelenthető, hogy 2015-ben sem várható jelentős állami forrás a költségek finanszírozásához. Az önkormányzat saját forrásaiból történő kiegészítése azonban jelentősen terheli az önkormányzati költségvetést. A működtetés keretében ugyanis a települési önkormányzat - a törvényi rendelkezés alapján - saját forrásai terhére biztosítja a köznevelési feladat ellátásához szükséges tárgyi feltételeket, továbbá az ingó és ingatlan vagyon működtetésével összefüggő személyi feltételeket. Az önkormányzat e kötelezettségének teljesítése alól - az ahhoz szükséges gazdasági és jövedelemtermelő képesség hiánya esetén, az érintett köznevelési intézmény működtetésével kapcsolatos kiadásaira és a köznevelési intézmény működtetéséhez rendelkezésére álló bevételeire vonatkozó, jogszabályban meghatározott adatszolgáltatás mellett - felmentést kérhet.
A város költségvetésének ismeretében a közgyűlés úgy ítélte meg, hogy az állami fenntartású köznevelési intézmények működtetési feladatai biztonságosabban kezelhetők, ha az állam a költségviselő. Ezekre a tényekre tekintettel nyújtotta be az önkormányzat a működtetési kötelezettség alóli mentesülésre vonatkozó kérelmet a szükséges nyilatkozattal együtt.

A kérelmet és a nyilatkozatot elbírálók meghatározhatják a települési önkormányzat hozzájárulási kötelezettségének mértékét, ha a működtetési képesség hiánya nem vagy csak részben állapítható meg, illetve helyt adhatnak vagy elutasíthatják az önkormányzat működtetés vállalására vonatkozó kérelmét.

Fotó: Sándor Béla

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 21:00, vasárnap | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,