Városlista
2019. július 18, csütörtök - Frigyes

Blog | Ízkollázs

2013. November 14. 11:45, csütörtök

Szörp, sajt és lekvár birsalmából

Szörp, sajt és lekvár birsalmából

A birsalma nagy mennyiségű C vitamint és P vitamint tartalmaz. (A P-vitamin segíti a C- vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.) Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz. Energiatartalma: 57 kcal, 238 kJ/100 gramm. Termésének főzete vagy szirupja torokgyulladás, hasmenés gyógyítására alkalmas.

Fajtái: Berecki bőtermő, Konstantinápolyi, Leskováci. Létezik nemesített változata is, ez a birskörte, ami nagyobb, sárgább és kicsit puhább.

Fontos, hogy ha birsalmát akarsz venni, mindig hibátlan és érett darabokat vásárolj! A gyümölcs elég érzékeny és könnyen kis ütéstől és nyomódástól is megromolhat.

A birsalmaszörp hozzávalói és elkészítésének menete:

• 2 kg birsalma
• 1 db citrom
• 5-8 szem citrompótló
• 70 dkg cukor

A birsalmákat mosd meg langyos vízben úgy, hogy egy tiszta szivaccsal dörzsöld le róla a viaszos szőrzetet. A ledörzsölt almákat még egyszer alaposan mosd le. Óvatosan, éles késsel vágd négy darabra, majd a közepükből metszd ki a magházát, és a férges részeket is távolítsd el, amennyiben van ilyen. A háját nem szükséges eltávolítani.

Tedd a birsalma kimagozott húsát egy fazékba, öntsd rá annyi hideg vizet, hogy bőségesen ellepje. Tedd fel főzni, kb. 20 percig, amíg az alma puha nem lesz. Vedd le a tűzről, majd kézi mixerrel pürésítsd össze. Passzírozd át a pürét egy finomszövésű szűrőn, hogy a birsalmában lévő kemény porcok ne kerüljenek majd a szörpbe. Tedd vissza a tűzre, öntsd bele a cukrot, ízesítsd a citrom kifacsart levével és a citrompótlóval. Hogy ha túl sűrű a szörp, kevéske vízzel hígíthatod.

Forrald fel, főzd még pár percig, utána töltsd tisztára mosott üvegekbe. Azonnal zárd le a tetejével, és fordítsd a fejére vagy az oldalára, hogy a forró szörp sterilizálja a zárókupakot.

Pár perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.
Ha szép és mutatós üvegekbe töltjük, akár ajándékként is helyt állhat.

A birsalmasajt receptje:

Hozzávalók:
• 1 kg birsalma,
• 80 dkg cukor,
• 25 dkg dió,
• fahéj.

Elkészítés:
A birsalmákat mosd meg úgy, hogy egy szivaccsal dörzsöld le róla a viaszos szőrzetet, majd egy nagy edényben főzd puhára héjastul. Ez kb. 30 percet vesz majd igénybe. Ha meghűl, hámozd meg és távolítsd el a magházat és a hibás belső részeket. Ezután botmixerrel aprítsd össze, és add hozzá a 80 dkg. cukrot (nem kevesebbet, mert akkor megromlik, megpenészedik, mivel a cukor tartósít!). Keverd össze, ezután tedd be a mikrohullámú sütőbe (jénai vagy műanyag tálban), és 4×5 percig forrósítsd úgy, hogy 5 perc után kavard meg, majd tedd vissza a mikróba 5 percre… és így tovább. A legvégén kavard bele a durvára aprított diót. Fóliával kibélelt lapos tálcára rakd, hűvösebb helyen tartsd. Fogyaszd 2-3 nap múlva.

Így készítsd birsalmalekvárt:

Szükséged lesz 3 kg. birsalmára, 3 db. citromra és 1,5 kg. cukorra.

Mosd meg és darabold fel a gyümölcsöket. Nem szükséges meghámozni, mert értékes a héja is. Mivel a birsalma elég tömör, ezért önts rá vizet, kb. 2-2,5 csészényit. Párold puhára, közben kavargasd, különben hamar odaég! Hűtsd le, majd botmixerrel pépesítsd.

A cukrot egy csésze vízzel főzd sziruppá, majd add hozzá a gyümölcsöt, a citromok levét és annak vékonyan lereszelt héját. Forrástól számított tíz percig főzd, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.

Forrón szedd üvegekbe, azonnal zárd le a tetejével, és fordítsd a fejére vagy az oldalára, hogy a forró lekvár sterilizálja a zárókupakot.

Remélem elnyerte tetszéseteket és kiptóbáljátok ezeket a recepteket! Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.