Városlista
2021. június 21, hétfő - Alajos

Blog | Ízkollázs

2013. December 18. 11:41, szerda

Rákóczi túrótorta

Rákóczi túrótorta

"Idén 55 éve, hogy Rákóczi János (1987-1966) bemutatta a brüsszeli világkiállításon később legendássá vált túrós lepényét, amely nem sokkal később nevét viselve lett közismert a gasztronómiában." /www.hirado.hu/

Hozzávalók:

Linzertészta (omlós tészta):
-25 dkg liszt,
-3 tojássárga,
-10 dkg cukor,
-15 dkg Rama margarin.

Túrótöltelék:
-75 dkg túró,
-30 dkg cukor,
-10 dkg mazsola,
-6 tojás sárgája,
-2 csomag vaníliás cukor,
-1 citrom héja,
-2 bögrényi pirított vagy száraz apró zsemlekocka (én pici búzadarával csináltam).

Tetejére:
-maradék tojásfehérje,
-20 dkg porcukor,
-baracklekvár, ha esetleg van házi akkor természetesen azt használjunk!

A liszttel elmorzsolt vajhoz, add hozzá a cukrot és a tojás sárgákat, majd gyúrd össze. (Ici-pici tejet tehetsz hozzá ha nagyon nem akarna összeállni.) Pihentesd legalább egy fél órát a hűtőben.

A mazsolát áztasd be vízbe.

A tortaformát sütőpapírral béleld ki (vagy kend ki vajjal, lisztel szórd le) és a kör alakra kinyújtott tésztát tedd bele!Az előmelegített sütőben, kb 150 fokon 5-8 perc alatt süsd meg. Figyelj arra, hogy elég ha csak rózsaszínes a teteje.

Amíg sül a tészta készítsd el a tölteléket. A túrót nyomd át szitán, így nagyon finom krémes lesz. Tedd hozzá a citrom reszelt héját, a zsemlekockákat (vagy egy kis búzadarát), és a tojások sárgáját. Ha mindezzel megvagy, mehetnek bele a cukrok és a leszűrt mazsola. (Arra figyelj, hogy a cukor mindig közvetlenül a sütemény töltése előtt kerüljön a túrós masszába, mert különben tocsogós lesz a töltelék.) A sült tésztára kend rá a túrós egyveleget, és tedd vissza a sütőbe kb. 150-160 fokra. 35-40 perc is eltelhet, mire kész lesz. Úgy tudod ellenőrizni, hogy ha a tiszta kezeddel hozzányúlsz, nem tapad. Ha úgy érzed kész, vedd egy picit ki hűlni (nem kell, hogy teljesen kihűljön).

A tojásfehérjékből a porcukorral verjél nagyon kemény habot és a kész, nem forró torta tetejét csíkozd vagy rácsozd be vele. (Csillagcsöves habzsák használatával a legcélszerűbb.)Ici-picit porcukrozd le a habot, majd tedd be a sütőbe 130 fokra. Támaszd ki a sütő ajtaját, hiszen most nem a sütés a lényeg, hanem a szárítás. Arra vigyázz, hogy nehogy megégjen!

Hagyd kicsit hűlni, majd lekvárral töltsd meg a habközöket.

Az én készítményem:

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Ízkollázs

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. December 09. 10:25, szerda | Ízkollázs

A dió

A dió hatása az emberi szervezetre.

2020. Május 29. 09:00, péntek | Ízkollázs

Eperkrémleves

Könnyen elkészíthető laktózmentesen is.

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.