Városlista
2019. december 7, szombat - Ambrus

Blog | Ízkollázs

2013. December 13. 09:36, péntek

Dédmama karácsonyi bejglije

Dédmama karácsonyi bejglije

A karácsony egyik elmaradhatatlan ízét adja a bejgli. Többféleképpen elkészíthető, de mi most a hagyományos, a dédi receptje alapján elkészített változatokat mutatjuk be.

Az isteni dédi-féle bejgli recept

Tészta hozzávalói:
• 50 dkg liszt,
• 25 dkg margarin,
• 12 dkg cukor,
• 2 db tojás,
• 1 csomag szárított élesztő (vagy 3 dkg. friss élesztő egy kevés langyos tejben feloldva),
• l,5 kávéskanál só,
• 2- 3 evőkanál tejföl.

A kimért anyagokat tedd egy kelesztő tálba és gyúrd össze. (Ha a liszt csomós, szitáld át és úgy csináld belőle a tésztát.) A tészta tetejét egy kevés liszttel szórd meg és lefedve 4-5 órára (vagy éjszakára) tedd a hűtőszekrénybe. Közben készítsd el a tölteléket.

Töltelékek:
1. Diós:
Kb 10-15 dkg darált dióhoz keverj 2 csomag vaníliás cukrot és ízlés szerint adagolt cukrot, majd annyi forrásban lévő tejjel locsold meg, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapj. A dióhoz keverhetsz áztatott mazsolát is. A tésztalapot a lehűtött töltelékkel kend majd meg.

2. Mákos:
A mákot daráld meg és házi baracklekvár hozzáadásával készíts sűrű masszát. Ha a lekvár nem elég édes, ízlés szerint cukorral édesítheted.
A baracklekvár helyett készítheted a tölteléket cukor hozzáadása után almával is oly módon, hogy a megtisztított almát aprítógépen pépesíted, vagy csak lereszeled és az előre enyhén megédesített mákhoz hozzákevered. Annyi almát adj hozzá, hogy sűrű masszát kapj, amit majd a tésztára kensz.

3. Gesztenyés:
250 g olvasztott gesztenye masszához adj 80 g puha Ráma margarint, ízlés szerint adagolt cukrot és forró tejet úgy, hogy sűrű, kenhető masszát kapj. A kész masszát a kinyújtott tésztalapra kenheted majd.

Ha a tészta már elegendő időt töltött a hűtőben, akkor gyúrd át, majd oszd 4 egyforma részre. A gombócokat kb 2-2,5 mm vastagra nyújtsd ki és kb 4-5 mm vastagon kend meg az előre elkészített töltelékkel. A megtöltött lapot tekerd fel és helyezd a sütőlapra. Kb 1 órát pihentesd, majd a tekercsek tetejét vékonyan kend meg felvert tojással. A tekercsek tetejét hegyes villával kissé szurkáld meg, majd előmelegített sütőben 180 fokon süsd aranybarnára. A süteményt csak kihűlés után szeleteld fel.

bejgli

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Ízkollázs receptjeink

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.