Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Blog | Ízkollázs

2013. November 28. 12:48, csütörtök

Az imádnivaló palacsinta

Az imádnivaló palacsinta

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát.

Ez a desszert mindenkit meghódított. Hogy miért? Talán azért, mert sokféle módon elkészíthető. Van aki a sósért, van aki az édesért, és van aki mindkettőért rajong. Ebben a bejegyzésben most az édes palacsinták lesznek az élen.
Neked melyik a kedvenced? A kakaós, a fahéjas, a lekváros, a Nutellás vagy a túrós? Próbáld ki egyszer egy nagyon finom öntettel! Most mutatunk pár ötletet, hogy bővíteni tudd kedvenc desszertjeid listáját.

Meggyes palacsinta vanília öntettel

Hozzávalók:
A palacsintatésztához:
-15 dkg liszt,
-1 db tojás,
-3,5 dl tej,
-1 kávéskanál cukor,
-szódavíz,
-só.

A meggyszószhoz:
-40 dkg magozott meggy (vagy 1 üveg magozott meggybefőtt),
-2-3 evőkanál kristálycukor,
-fél csomag rumpuncs pudingpor,
-só,
-őrölt fahéj,
-őrölt szegfűszeg,
-0,5 dl tej.

A vaníliás öntethez:
-fél csomag vaníliás pudingpor,
-5 dl tej,
-1 csomag vaníliás cukor,
-1 evőkanál cukor.

A díszítéshez:
-5 dkg étcsokoládé.

A palacsintához a lisztet a sóval és a tojással dolgozd el simára. A tejet részletekben add hozzá a tésztához, és közben mindig keverd mindig simára. A palacsinta tésztája tejszín sűrűségű legyen, ha szükséges, szódavízzel hígíthatod.
Az elkészített palacsintatésztát azonnal sütheted, de még jobb, ha pihenteted egy kicsit. Körülbelül 12 db lesz belőle. Készítheted a palacsintát fele tej és fele szódavízzel is, könnyebb úgy sütni, de tiszta tejjel ízletesebb.
A szószhoz a meggyet a levével együtt öntsd egy lábasba, add hozzá a cukrot, pici sót, ízlés szerinti őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget, ezután forrald fel. A vaníliás cukrot, a rumpuncsos pudingport és a tejet keverd össze, majd öntsd a forrásban lévő meggyhez, és mártás sűrűségűre sűrítsd be. Az összeforralást követően ezzel a szósszal töltsd meg a palacsintákat.
Az öntethez a vaníliás pudingport, a cukrot és a vaníliás cukrot kavard össze, kevés tejben keverd el, majd állandó keverés mellett a felforralt többi tejhez öntsd, és tejszín sűrűségűre főzd össze.
Tálaláskor a meggyszósszal megtöltött palacsintákra adagonként merd rá a vaníliás öntetet, a tetejére pedig csorgass olvasztott étcsokoládét díszítésnek.


Így készül a legfinomabb csokiöntet:

1 dl vizet önts egy edénybe. Adj hozzá 2,5 evőkanál cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot. Folyamatos keverés mellett forrald addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A feloldódott cukorba tördelj 15 dkg valódi étcsokoládét, és 3 dkg vajat is. Kevergesd ezeket is teljes oldódásukig. Ha elkészült, vedd le a tűzről a lábast, és elegyíts a szószban 5-6 evőkanál tejszínt. Csak melegen jó!


Amerikai palacsinta eper és csokiöntettel

Hozzávalók 3 adaghoz:
A palacsintákhoz:

-3 nagy tojás,
-12 dkg liszt,
-1 púpozott ek sütőpor,
-1,5 dl tej,
-1 csipet só.

Az eperöntethez:
-30 dkg eper,
-1 csapott ek cukor.
-A csokiöntethez:
-1 tábla csokoládé,
-0,5-1 dl tej.

A lisztet, a sót, a sütőport a tejjel és a tojások sárgájával csomómentesre keverd el egy kézi mixerrel. A tojások fehérjét kemény habbá verd fel, és forgasd bele a masszába. Közepes hőmérsékleten süsd a palacsintát addig, amíg barnás színű nem lesz. A megtisztított epret turmixold össze a cukorral. A tejet forrald fel, és az apróra kockázott csokoládéra öntsd rá, így megolvad. Rétegezd ízlésed szerint.


Palacsinta gesztenyével, dióval

Hozzávalók:
-8 csúsztatott palacsinta,
-4 dkg vaj,
-25 dkg gesztenyemassza,
-3 cl rum,
-5 dkg darált dió,
-5 dkg porcukor.

Egy alaprecept szerint készítsd el a csúsztatott palacsinta tésztáját. A gesztenyemasszát a rummal ízesítsd, majd törd át. A diót keverd össze a porcukorral. Kezd el sütni a palacsintákat. Kezd el sütni a palacsintákat. Kevés vajat forrósíts fel a serpenyőben, és az alapreceptnél leírtak szerint megsütjük a palacsinta egyik oldalát, majd kivajazott tálra csúsztasd. A megsült palacsinta tetejére nyomj kevés gesztenyemasszát, villával egyengesd el. Szórd meg kevés dióval, majd következhet a következő palacsinta. Az utolsó palacsintának a sült fele legyen felül. Sütőben kb. 10 perc alatt süsd meg. Tálalás előtt szórd meg porcukorral.


Rumos-szilva öntet

Hozzávalók:
-100 ml szilvalekvár,
-csipet fahéj,
-20 ml rum.

A lekvárt kevés vízzel tűzön rotyogtasd, amíg bevonó-képes lesz. A végén, amikor már úgy érzed, hogy nem kell tovább főzni, add hozzá a rumot. Alaposan keverd össze, ízesítsd egy kis fahéjjal. Roppant egyszerű, de nagyon finom öntet!


Rumos banánöntet

Hozzávalók:
-4 banán,
-fél dl rum,
-pici vaj,
-barnacukor.

A banánokat vágd apró darabokra, dobd egy serpenyőbe, és kevés vajjal, cukorral vagy mézzel addig melegítsd, míg össze nem olvad. Ekkor öntsd hozzá a rumot, és kicsit forrald fel.Végül turmixold össze, és már öntheted is a palacsintára. Hagyhatod darabosan is. Ha látványos desszertet szeretnél, akkor a rumos öntetre még egy kis alkoholt locsolva meg is gyújthatod a palacsintát.


Palacsinta eperrel, likőrrel

Hozzávalók:
-8 csúsztatott palacsinta,
-2 evőkanál vaj,
-60 dkg eper (fagyasztott),
-5 cl likőr,
-5 dkg porcukor,
-1 dl tejszín,
-1 csomag vaníliás cukor.

Egy alaprecept szerint készítsd el a csúsztatott palacsinta tésztáját. Az epret hagyd kiengedni, majd hintsd meg a cukorral, a likőrrel, és villával kissé törd össze. Kezd el sütni a palacsintákat. Kevés vajat forrósíts fel a serpenyőben, és az alapreceptnél leírtak szerint süsd meg a palacsinta egyik oldalát, majd kivajazott tálra csúsztasd. A palacsintát szórd meg vaníliás cukorral, rakjál rá kevés epret, majd következhet a következő palacsinta. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé borítsd a „tortára”. A sütőben kb. 10 perc alatt süsd meg. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, és cikkekre vágva, tejszínhabbal tálalhatod is.


Erdélyi rakottpalacsinta

Hozzávalók kb. 16 db palacsintához:
A töltelékhez:

-1/2 kg túró,
-1 citrom reszelt héja,
-2 tojás sárgája + a fehérje felvert habja,
-1 cs. vaníliás cukor,
-cukor ízlés szerint,
-mazsola szintén ízlés szerint

Krém a tetejére:
-2 kis doboz tejföl,
-2 tojássárgája,
-cukor ízlés szerint.

Süsd ki a palacsintákat. A töltelék hozzávalóit keverd össze a tojás fehérje kivételével, majd a masszába a végén óvatosan forgasd bele azt is. Töltsd meg vele a palacsintákat, majd felezd meg őket és egymást fedve egy tűzálló tálba rakosgasd bele.
A krémhez való alapanyagokat keverd össze, majd öntsd a palacsintákra.
Előmelegített sütőben, kb. 175 C°-on süsd készre.

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Ízkollázs receptjeink

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. December 09. 10:25, szerda | Ízkollázs

A dió

A dió hatása az emberi szervezetre.

2020. Május 29. 09:00, péntek | Ízkollázs

Eperkrémleves

Könnyen elkészíthető laktózmentesen is.

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.