Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 24. 13:29, vasárnap | Helyi
Forrás: Fodor Marcsi/web/zsuffa csaba

Zelda Fitzgerald

Zelda Fitzgerald

Scott Fiztgerald, az Édentől messze és a Nagy Gatsby írója bizony nem csak ihletőként tekintett feleségére, de rendszeresen ellopta annak naplóit és egyes részleteket szó szerint átvett az asszonytól.

„Történeteim hősnőjét vettem el” - mondogatta gyakran és kapcsolatuk kezdetén ez a megfogalmazás hízelgett feleségének, Zeldának, aki afféle szerzőpárként gondolt önmagukra.

Ám ahogy az évek teltek és szeretett volna kitörni a férj árnyékából, úgy érezte, folyamatosan kudarcot vall. Férje nem akarta, hogy ő is írjon, azt meg főleg nem, hogy ő is kettejük kapcsolatát írja meg.

Zelda így először balett-táncos karrierben gondolkodott. Igaz, későn kezdett hozzá, 28 évesen – de óriási energiával, napi 8 óra gyakorlással, profi mesterekkel nagyon jó szintet ért el ebben.

Amikor azonban egy sérülés kettétörte az álmait, idegösszeroppanást kapott és a pszichiátriára került. Ott, férjétől távol mindössze hat hét alatt megírta a „Tartsa fenn nekem a valcert” című művét, amiben nem csak a pszichiátrián szerzett élményeit írta meg, de házasságáról is őszintén vallott, majd elküldte ezt férje kiadójának.

Scott Fitzgerald tombolt, amikor meglátta a kéziratot, különösen azért, mert akkor ő már évek óta dolgozott egy hasonló témájú regényen (Az éj szelíd trónján) és úgy érezte, hogy a két regény kioltaná egymást – különösen azért, mert rengeteg volt az átfedés: nem csoda, hiszen mindketten ugyanarról írtak: a házasságukról.

Végül kényszerítette a nőt arra, hogy bizonyos részeket kihúzzon a könyvből, majd kigúnyolta, amiért nem ért el olyan példányszámot, mint az ő által írt mű.

Ezután Zelda festéssel próbálkozott, de a kiállítást lehúzta a kritika, így ismét a pszichiátrián kötött ki. Húsz éven át rendszeres látogatója volt az elmegyógyintézetnek. Skizofréniával diagnosztizálták – ma inkább úgy vélik a szakemberek, bipoláris lehetett és a mániás alkotói fázisok után depresszióba esett.

A pszichiátrián elektrosokkal próbálták meg kezelni. Egy ilyen alkalommal, már a műtétre előkészítve, elkábulva várta a beavatkozást, amikor tűz ütött ki a kórházban. A menekülés közben megfeledkeztek róla: benn égett a szobában, nyolc másik nővel együtt.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.