Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Január 02. 21:50, kedd | Belföld
Forrás: MOLNÁR.P ANI/ZAMÓDY ZSOLT/AGÓCS JÓZSEF/Zsuffa

VOLT EGYSZER EGY ÖBLÖSÜVEGGYÁR

VOLT EGYSZER EGY ÖBLÖSÜVEGGYÁR

Salgótarján nem csak a bányászatról, az Acélgyárról volt híres egykor, hanem az üvegiparáról is. Képek egy „elfeledett” szakmáról, melyről híres volt Salgótarján.

A film és a szöveg 2017-ben került a csatornára: Üveg - a csillogó múlt megvillan a romok között - aperti film Youtube

A rendszerváltást követő privatizáció során gyárak tucatjai mentek tönkre, erre a sorsra jutott a nagy múltú Salgótarjáni Öblösüveggyár is. Több mint 120 éves fennállása alatt nemcsak a hazai ipar meghatározó része volt, mely több száz embernek adott munkát, hanem olyan világhírnévre is szert tett, melynek köszönhetően külföldi luxuscégek számára gyártottak a salgótarjáni szakemberek.

A Tarján Glass Kft. 2011-es megalakulása után átmenekített néhány dolgozót a régi üveggyárból, és három éve újraindították az öblösüveggyártást azzal a céllal, hogy a műhely létesítését követően elindítsanak egy szakképzést és kineveljenek egy új generációt, hogy végül egy gyártósor felállításával ismét megkezdhessék a nagyüzemi termelést. Tervük sajnos megrekedt az első fázisnál, így az utánpótlás kérdésének megoldása még várat magára.

A társaság tradicionális, minden fázisában kézi megmunkálású, szájjal fúvott termékei kristálytiszta, vagy színes, 100%-ban környezetbarát üvegből készülnek. Nem tartalmaznak sem ólmot, sem más környezetszennyező anyagot. Műemlékek felújításához szintén gyártottak egyedi termékeket.

Fontos megjegyezni, hogy a régi sík- és öblösüveggyár megrendelői közt olyan nagy neveket találhatunk, mint a Ferrari vagy Porsche, de napjainkban ismét készülnek különleges termékek a Rosenthal és Versace számára.

Egy ilyen nagy múltú és jelentőségű ipar elvesztése már önmagában is szomorú, az ország jövőjét tekintve azonban aggasztó, hogy a deindusztrializáció következtében a szakképzett munkaerő értéke töredékére csökkent a szolgáltatóipar légvárának felduzzasztásával. A társadalmi jólét nem az irodákban fog eldőlni, hanem a megerősödött ipar megtartásával biztosíthat alapot. Úgy tűnik, ennek jelentőségét felismerve visszakaphatja a reményt a válságos időket élt salgótarjáni lakosság.

Köszönet illeti Szabó Józsefet és Pusuma Andrást, amiért hozzájárultak egy-egy interjúval a film létrejöttéhez.(2017)

Korabeli képek a Salgótarjáni Öblösüveggyár-ismerősök gyűjteményéből. Köszönjük kedves Sulyokné Kőnig Zsuzsanna!

Horváth Ferit oktatja, tanítja a mester / Salgótarjáni Öblösüveggyár-ismerősök - Sulyokné Kőnig Zsuzsanna

Egy kicsit emlékezzünk a multból, jó nosztalgiázni /Sulyokné Kőnig Zsuzsanna

Jelölőben ügyeskednek az asszonyok/ Sulyokné Kőnig Zsuzsanna

Nosztalgiázzunk, emlékezzünk, jó visszanézni a sok öblösüveggyári, régi időkre /Sulyokné Kőnig Zsuzsanna

Finomcsiszolók a 60 as évekből/ Sulyokné Kőnig Zsuzsanna

Kézi festők a 60 as évekből/ Sulyokné Kőnig Zsuzsanna

Üvegfúvók a 60 as évekből/ Sulyokné Kőnig Zsuzsanna

Öblös , "Finomcsisolók"

Ahogy KazincziEndreírja:

Életem első munkahelye. Csak ámultam, hogy mit tudnak az üveges MESTEREK. Azóta volt szerencsém járni Muránóban, de véleményem szerint az ottani üvegesek, nyomába sem érnek a tarjáni mestereknek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár