Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 10. 14:13, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Veszélyt jelentenek a Balatonra, meg kell találni őket

Veszélyt jelentenek a Balatonra, meg kell találni őket

A Balaton vízszintje a szabályozási tartományon belül van, de a tóban élő invazív, nem őshonos fajokat alaposabb vizsgálat alá kell vetni.

Ismertették sajtótájékoztatón a EuLakes program legfrissebb eredményeit pénteken Veszprémben.

A EuLakes projekt célja a közép-európai tavak fenntartható használatának elősegítése olyan integrált szemlélettel, amely erősíti a részvételt a tervezésben, valamint a tó- és vízgyűjtő-gazdálkodásban az éghajlatváltozásra és más környezeti terhelésekre adandó válaszlépések kidolgozása során – mondta el Molnár Gábor, a program egyik magyar résztvevője, a Balatoni Integrációs Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a EuLakes országos konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Mint 2001–03-ban

A szakember ismertette, hogy a 2010-ben indult, hároméves, az Európai Unió által 2,9 millió euróval támogatott programban az olasz Garda-tó, a Balaton, a Fertő és a lengyel Charzykowskie-tó vesz részt. A projektet az olasz Garda-tó Közösség vezeti, a Balatoni Integrációs Kft. mellett a Pannon Egyetem a program másik magyar résztvevője. A projekt a klímaváltozásra koncentrál: azt vizsgálja, milyen változások következhetnek be a globális felmelegedés következtében, s ezekre miként lehet felkészülni.

Molnár Gábor elmondta: a Balaton szempontjából a víz mennyisége a legfontosabb kérdés, hiszen a vízügyi igazgatóság legutóbbi jelentése szerint a tó vízkészlete negatív, azon a szinten áll, ahol az emlékezetes 2001–03-as időszakban, amikor rendkívül alacsony volt a vízállás. A szakember megjegyezte: az alacsony vízállás akkor nem okozott vízminőség-romlást. Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a Balaton vízmérlege negatív, a vízszint a szabályozási tartományon belül van.

Kutatni kell az idegen fajokat

Kováts Nóra, a Pannon Egyetem docense a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ma kevés szakember kutatja a hazai ökoszisztémába bekerült, megtelepedett és elszaporodott stresszorokat, vagyis azokat a nem őshonos, idegen fajokat, amelyek meg is változtathatják az ökoszisztémát. Ez természetvédelmi, gazdasági, humán-egészségügyi gondokat is okozhat.

Kiemelte: tudományos módszerekkel fel kell mérni a jövevény fajokat, megfigyelni tevékenységüket, és ha szükséges, be kell avatkozni. A szakember elmondta, hogy az Európai Unióban szabályozás készül, mely „a szennyező fizet” elvén visszakövetné és szankcionálná azokat, akik felelősek az invazív fajok terjedéséért, hiszen a nem őshonos fajok megjelenése mindig valamilyen emberi tevékenység következménye.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során