Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Augusztus 16. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Üvegművészeti szimpózium kezdődött Salgótarjánban

Üvegművészeti szimpózium kezdődött Salgótarjánban

Innováció-Személyes Design címmel háromnapos üvegművészeti szimpóziumon kezdődött ma, szombaton Salgótarjánban.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott alkotóműhely a Magyar Üvegművészeti Társaság rendezvénye – közölte az MTI-vel a szimpóziumnak otthont adó Tarján Glass Kft. ügyvezető igazgatója.
Czékmány József emlékeztetett arra, hogy Salgótarjánban százhúsz éves múltra tekint vissza az öblösüveggyártás, az üvegtervezők és az üvegtervező művészek, üvegszobrászok mindig is fontos szerepet töltöttek be a termelésben.
A cégvezető hozzátette: a helyi vállalkozók összefogásával és az önkormányzat támogatásával 2012-ben alapítottak üveggyárat, a Tarján Glass Kft. 2013-ban kezdte meg a működését, s több, akkor már külföldön dolgozó üvegipari szakembert is haza tudtak hívni. Jelenleg negyven főt foglalkoztatnak, legnagyobb megrendelőjük a német Rosental, amelynek hagyományos üvegfúvással elsősorban magas minőségű kelyheket gyártanak.
Czékmány József megjegyezte: a cégük indulásától kapcsolatban állnak a régi, több mint öt éve nem működő, s jórészt lebontott öblösüveggyár több egykori tervezőjével, akik közül néhányan ott lesznek a szombaton kezdődő háromnapos üvegművészeti szimpóziumon, ugyanakkor olyan neves alkotókat is vendégül láthatnak, mint a Munkácsy- és Kossuth-díjas érdemes művészt, az üvegszobrász Bohus Zoltánt. A cégvezető közölte: az egyedi alkotások elkészítéséhez a kemencét, a formákat és minden alapanyagot biztosítanak az alkotók számára, elvárásokat nem támasztanak a művészek felé.
Salgótarjánban már a település 1922-es várossá nyilvánítása előtt harminc évvel folyt nemzetközi hírű üveggyártás. Az ezredfordulót követően azonban a nógrádi iparmedencében szinte teljesen megszűnt ez a tevékenység, a gyárat 2009-ben felszámolták. A szintén bezárt üveggyapotgyár csarnokaiban azonban helyi vállalkozók 2013 januárjában újraindították a kelyhek, poharak és ajándéktárgyak kézi gyártását.
Az öblösüveggyártás helyi történetét és az üvegművészetet bemutatandó most több mint százmillió forintból tanulmányi raktárt alakítanak ki a Dornyay Béla Múzeum épületében. A Tarján Glass Kft. a termelésének beindításakor egy kisebb állandó kiállítást már berendezett az új gyár irodaházában.

Címkék: innováció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.