Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Október 28. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Új műtéti eljárás a rimaszombati kórházban

Új műtéti eljárás a rimaszombati kórházban

Új műtéti módszert vezettek be a combnyakcsontok rögzítésére a rimaszombati kórházban.

A magyar szabadalmat, amely akár az endoprotézist, vagyis az ízületcserét is kiválthatja, Szlovákiában elsőként Gömörben alkalmazzák.
Az eddigi beavatkozásokhoz képest jóval olcsóbb, kevesebb fájdalommal jár, a lábadozási idő pedig akár a felére is csökkenhet.
Juhász Péter, a rimaszombati kórház sebész főorvosa elmondta, a combnyaktörések kezelésére szolgáló új eljárást Kecskeméten fejlesztették ki. „A combnyakszeg alapötlete egy svájci cégtől származik, ezt fejlesztette tovább Gera László sebész. Lényege abban rejlik, hogy az implantátumot nem fúrással vezetik be, hanem bekalapálják egy vezető dróton, így nem sérül a csont. A módszer nem univerzális, csak bizonyos töréstípusoknál alkalmazható. Kivált néhány eddig alkalmazott módszert, illetve alternatívát jelent a csavaros műtéttel szemben. Ez az eljárás a csontritkulásos betegeknél nagyon jól alkalmazható, ami azért is lényeges, mert a combcsonttörések általában a 60 év feletti pacienseknél fordulnak elő. Időskorban különböző mértékű csontritkulása mindenkinek van. Az új típusú szeg sokkal jobban tart az idős csontban, mint egy hagyományos csavar” – magyarázta Juhász Péter.
Egy év alatt eldől, hogy a törés összeforr-e, vagy sem. Ha igen, akkor a szeget el lehet távolítani, vagy akár a csontban is maradhat. Ha viszont a csont mégsem forr össze, ki kell cserélni az ízületet. Juhász Péter szerint ez az eljárás az endoprotézis költségének ötödébe kerül. „Az implantátumok ára 500 eurónál kezdődik, a combnyakszeg mindössze 120 euróba kerül” – mondta a főorvos. További pozitívum, hogy a combnyakszeget fél óra alatt be lehet helyezni, alig 2 centiméteres vágást ejt az orvos, minimális a vérveszteség. A műtétért nem fizetnek a páciensek.
A rimaszombati sebészeti osztály vonzáskörzetébe mintegy 130 ezer ember tartozik. A sürgősségi ellátás mellett tervezett sebészeti beavatkozásokat is végeznek.

Forrás: ujszo.com

Vissza a kezdőlapra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.