Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 05. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Több mint 41 ezer cég szűnt meg tavaly

Több mint 41 ezer cég szűnt meg tavaly

Több mint 41 ezer cég szűnt meg Magyarországon tavaly, csaknem 25 százalékkal több mint 2013-ban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel.

Az Opten 2015-ben a tavalyinál még több, 45 ezer törléssel és a cégalapítások szinten maradásával, mintegy 30 ezer cég alapításával számol.
2014-ben az Opten szerint a cégjogi és gazdasági folyamatok együttesen okozták a rekordszámú cégtörlést. Míg a megszűnt cégek száma nőtt tavaly, kevesebb - 30 ezer - céget alapítottak, így egy év alatt összesen 11 ezerrel csökkent a működő cégek száma az országban.
A cégek számának csökkenése önmagában nem jelent problémát, hiszen számos szigorító intézkedés született a cégjogi környezetben és a jogalkotók nem titkolt célja a gazdaság "szürke zónájának" leépítése volt - vélekedik a közleményben Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a magas fluktuáció problémát jelent.
A szakember szerint ugyanakkor a 30 ezres éves cégalapítási szám még így is "irreálisan magas egy 10 milliós országban". A helyzetet tovább színesíti, hogy az újonnan alapított cégek jelentős része korábbi vállalatokhoz kapcsolható, ami azt jelzi, hogy továbbra is sokan próbálnak "tiszta lappal" új céget alapítani, és korábbi vállalkozásukat - sokszor tartozásokkal együtt - hátrahagyni - hívja fel a figyelmet a közleményben Tóth Tamás.
Tavaly továbbra is a felszámolás volt a vezető cégtörlési ok, de aránya az összes törlési ok között 40 százalék alá csökkent. Ezzel párhuzamosan a végelszámolással megszűnő cégek száma a 2011-es 4300-ról 2014-ben 7000-re emelkedett, a cégbíróság által indított kényszertörlések száma pedig a tavalyi 15 ezerről 30 ezer fölé ugrott.
A kényszertörlések gyarapodása miatt a felszámolások száma is emelkedett: a 2013-as rekord alacsony felszámolást hozó év után tavaly 32 százalékkal 18 ezerre emelkedett az ilyen eljárások száma.
Az Opten cégfluktuációs indexe (CFI), - amely egy adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez - 2014-ben a csökkenő cégalapítási szám ellenére 13 százalék fölé emelkedett. Megyei bontásban tavaly a legstabilabb megyék közé tartozott Pest (Budapest nélkül), Tolna és Vas megye, a legnagyobb fluktuáció pedig Fejér, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben volt.
Ágazati kitekintésben továbbra is a infokommunikációs szektor valamint a kutató, tanácsadó cégek voltak stabilak, míg a kiemelkedően magas fluktuáció volt az építőiparban és a vendéglátásban - írja az Opten.

Címkék: cég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.