Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Október 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több adót fizethetnek a multik

Több adót fizethetnek a multik

Jelentős, tízmilliárdokban mérhető többletterhet vetne ki a kormány az adótörvények tervezetében a kereskedelmi multiláncokra. Az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díj többszörösére emelése ellen máris tiltakoznak az érintett láncok, és többek között a hazai termékek arányának csökkentését is kilátásba helyezték - írja a Magyar Nemzet.

Jövőre sávosan vetné ki a kormány az élelmiszer-gazdaság valamennyi szereplője által jelenleg is fizetendő, úgynevezett élelmiszer-biztonsági felügyeleti díjat a kormány. Ez azt jelenti, hogy a kicsiknél jóval több közterhet kellene átutalniuk a nagy nemzetközi multiláncok hazai leányvállalatainak, tehát elsősorban e cégeket érintené a változás. A feketegazdaság és a tisztességtelen piaci magatartás elleni fellépést támogató díjat a termelők, a feldolgozók és a kereskedők fizetik az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részére, amit a szervezet feladatai, például a piaci ellenőrzések ellátása érdekében használ fel.

A közteher mértéke jelenleg egységesen az éves árbevétel 0,1 százaléka, amelyből a mikro- és kisvállalkozások kedvezményt kapnak, az őstermelők pedig mentesülnek alóla. A mostani elképzelések szerint a felügyeleti díjat jövőre a napi cikkek forgalmazásával foglalkozó kis- és nagykereskedők számára a tízszeresére emelnék, amennyiben éves bevételük 50 és 100 milliárd forint közé esik.

Efölött sávosan, azaz 50 milliárdonként egy százalékkal nőne a díj, így például a 300 milliárd forintot meghaladó forgalom után hat százalékra ugrana a fizetendő adó. Ez azt jelenti, hogy az emelés leginkább a nagy forgalmú multinacionális áruházláncokat érintené érzékenyen. Például a Tesco tavaly több mint 700 milliárd forintos bruttó forgalmat ért el, vagyis a társaság által jelenleg fizetendő néhány száz milliós felügyeleti díj az új szabályok szerint a jövő évtől már több tíz milliárd forintra rúgna.

Az érintettek tiltakoznak a kormányzati elképzelés ellen. Érveik szerint a nagyobb kereskedelmi láncok a bérköltségek és a fejlesztések területén is meghúznák a nadrágszíjat abban az esetben, ha életbe lép az élelmiszerlánc-felügyeleti díj növelése. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tegnap azt közölte: a számításaik szerint 25-30 milliárd forintos többletteher veszélyeztetné például azokat a korábban az agrártárcával kötött megállapodásokat, amelyek a magyar termékek piacra jutását segítik elő.

Előfordulhat, hogy egyes kereskedelmi cégek az olcsóbban beszerezhető importáruk irányába fordulnak, ezzel sérülhet a hazai élelmiszerek térhódítása a boltokban. Emellett más költségeken is faraghatnak a láncok a tervezett emelés következtében, amelyet úgy ítélünk meg: hatása durvább lesz, mint az ágazati különadóé – fejtette ki Vámos György, az OKSZ főtitkára. Elmondta, a vállalatok más tekintetben is spórolásra kényszerülhetnek, például olyan fejlesztéseket hajthatnak végre, amellyel egyes munkakörökben kiváltható lesz az élőmunka.

Márpedig ez nem lenne jó hatással a foglalkoztatásra sem, ahogy például az is visszájára sülhet el, ha a kereskedők a logisztika vagy a minőségpolitika területén kényszerülnek visszafogni a beruházási elképzeléseket. Ezek egyelőre feltételes lehetőségek, hiszen végső döntés még nem született az adótörvények kapcsán – hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve: noha a tervezet váratlanul érintette a kereskedőket, máris egyeztetést kezdeményeztek a nemzetgazdasági, illetve az agrártárcánál a felügyeleti díj megemelésének visszavonása érdekében. A lap több helyen is érdeklődött annak érdekében, hogy tájékoztatást adhassunk a tervezett kormányzati lépés indokairól. Így Glattfelder Bélánál, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkáránál is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során