Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Június 17. 11:06, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Tíz év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a szüleit kirabló férfit

Tíz év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a szüleit kirabló férfit

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság első fokon, nem jogerősen elítélte azt a 47 éves Nógrád megyei férfit,

aki 2018 őszétől folyamatosan félelemben tartotta idős szüleit, tőlük rablással, fenyegetés és bántalmazás útján szerezve pénzt.

A vádlott 2018 őszén több hónapon át rendszeresen kért, illetve követelt pénzt a szüleitől, akik kezdetben szeretetből, majd félelemből adtak pénzt a vádlottnak, mivel egyre fenyegetőbb hangnemben, majd a fenyegetés beváltásával követelte azt.

A sértettek a fiuk részéről tanúsított erőszakos magatartás miatt megpróbáltak előle elzárkózni, ezért kulcsra zárták ingatlanukat. A vádlott azonban nem hagyott fel a háborgatásukkal, 2018. december 17-én délelőtt a kerítést átugorva bejutott a házba. Az édesanyjától pénzt követelt, majd elé lépve, két kezével a sértett füleit csavargatta, és köpködte őt, ezután pedig a falhoz lökte. Az anyja erre félelmében megígérte neki, hogy kér a szomszédtól pénzt. A nő át is ment a szomszédjához, és a tőle kapott 11.000 Ft-ot átadta a vádlottnak, aki erre távozott az ingatlanból.

A vádlott 2018. december 27-én ismét megjelent a szüleinél, aki adtak neki enni, azonban ő cigarettára is kért pénzt, melyet azonban a sértettek nem akartak teljesíteni. Ezért a vádlott szidalmazni kezdte apját és őt arcon ütötte, majd távozott.

2019. január 5. napján a kora délutáni órákban ismét azért ment a szülei házához, hogy tőlük pénzt szerezzen. Előbb az utcáról kiabálva rángatta a bejárati kaput, majd az ingatlanba a kapu drótját leszedve bejutott, és pénzt követelt a szüleitől azzal fenyegetőzve, hogy estére megveri, megöli őket. Apja felszólította a vádlottat a távozásra, míg a vádlott ott tartózkodó testvére rendőri segítséget kért.

2019. február 2-án hasonló esemény ismétlődött meg, a vádlott szülei ingatlanához ment, ahová a zárt kertkapun átmászva jutott be. Bement a házba, és apjától pénzt követelt. A sértett nem adott neki pénzt, ezért a vádlott előbb hátulról, majd szemből ököllel többször fejen ütötte őt. Az ütésektől a sértett a földre esett, a védekezésre képtelen állapotba került, de a vádlott még legalább háromszor fejen rúgta, továbbra is pénzt követelve. A férfi egy kést is magához vett, azzal is fenyegetve a földön fekvő apját, hogy ha nem ad pénzt, akkor megöli. Anyjának a házba érkezése miatt a vádlott felhagyott apja bántalmazásával és anyját leköpve, valamint el is lökve őt, kirohant a házból.

A vádlott 67 éves apja a bántalmazás eredményeként kezén és fején többszörös zúzott sérüléseket szenvedett, amelyek 8 napon belüli gyógytartamúak voltak ugyan, de fennállt a reális lehetősége súlyosabb sérülés keletkezésének is, annak elmaradása csupán a véletlennek volt köszönhető. A vádlott anyja is megsérült, a fejbőr kisebb zúzódását szenvedte el.

A letartóztatásban lévő, büntetett előéletű vádlottal szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség 2019 decemberében emelt vádat a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére felfegyverkezve és folytatólagosan elkövetett rablás bűntett kísérlete, rablás bűntette és védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság – a járványügyi helyzetre figyelemmel telekommunikációs eszköz útján tárgyalást tartva – a tegnapi napon hozott elsőfokú ítéletet:

A vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően halmazati büntetésként 10 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, elrendelte a bűncselekmény eszközéül használt kés elkobzását, 11.000 Ft vagyonelkobzást, valamint kötelezte a vádlottat a több mint 400.000 ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, a vádlott azonban fellebbezett.

A bíróság a jogerős döntés meghozataláig ügyészi indítványra fenntartotta a férfi letartóztatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,