Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 19. 19:12, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tasnádi: a polgárőrök nélkül nincs közbiztonság

Tasnádi: a polgárőrök nélkül nincs közbiztonság

A polgárőrség nélkül nincs közbiztonság Magyarországon, ezért a munkájuk nélkülözhetetlen - jelentette ki Tasnádi László, a Belügyminisztérium (BM) rendészeti államtitkára pénteken az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) évzáró elnökségi ülésén a fővárosban.

Az államtitkár elmondta: a polgárőrök egyre nagyobb mértékben veszik ki a részüket a közbiztonság fenntartásában, és erre szükség is van. A 2014-es év nagy sikereket hozott a szervezetnek; 'tele volt akcióval' és a jövő év is hasonló lehet. 'A kormány számít önökre és lehetőségeihez mérten mindent megtesz. Ahogy láthatjuk, egyre több tárca próbál segítséget nyújtani az önök munkájához' - hangsúlyozta Tasnádi László.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta: a jövőben például a környezetvédelem területén hangsúlyosabban jelenik meg a civil szféra.

'Ezért üdvözlöm azt a kezdeményezést, aminek értelmében az OPSZ-el egy együttműködési megállapodást kötünk valamennyiünk javára' - tette hozzá, azzal együtt, hogy a polgárőrök segítségével sikeresebben előzik majd meg a természetkárosítást.

A rendezvényen a tárca környezetvédelmi államtitkársága és az OPSZ aláírta az említett megállapodást. Halmos Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes hangsúlyozta: a polgárőrség nemcsak stratégiai, hanem operatív partnere is a rendőrségnek. 'Történjen bármi, önökre mindig számíthatunk, legyen szó a külterületek biztonságáról, árvízről, veszélyeztetett rétegek biztonságáról, közlekedésbiztonságról' - hangsúlyozta.

Jó évet zárt a polgárőrség - hangsúlyozta Túrós András, az OPSZ elnöke, hozzátéve, hogy sikeresen teljesítették azokat a feladatokat, amelyeket a BM és a rendőrség megfogalmazott. 'A polgárőrség tevékenységét a kiszámíthatóság, a folyamatosság és a kiegyensúlyozottság jellemezte' - mondta az elnök.

Szólt arról is, eredményként könyvelték el, hogy a választások évében nem volt kampánytéma a közbiztonság. Ebből és a statisztikai adatokból is arra lehet következtetni, hogy a lakosság biztonságérzete 'nyugvópontra ért', ami nagyban köszönhető a rendőrség mellett a polgárőröknek is - emelte ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén nagy hangsúlyt fektettek a külterületek biztonságára: több mint ötszáz lovas polgárőr látott el ilyen feladatot. A szervezetben egyébként több mint 60 ezren teljesítenek szolgálatot, és csak idén mintegy 8 ezerrel nőtt, jövőre pedig újabb 7-10 ezerrel nőhet a számuk - ismertette.

A polgárőrök 2014-ben 8-10 százalékkal több, összesen 7,2 millió szolgálati órát teljesítettek köz- és külterületeken - mondta Túrós András, rámutatva, hogy ebből 1,4 millió óra a rendőrséggel közös szolgálat volt.

Az elnök szerint a kormány és a BM segítsége döntően hozzájárult a sikereikhez: idén például 1,2 milliárd forint támogatást, 650 kerékpárt kaptak és 25 millió forintot a lovasok működésére. A rendőrségnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, valamint a Földművelésügyi Minisztériumnak köszönhetően 184 gépkocsit állíthattak szolgálatba idén - tette hozzá Túrós András.

A rendezvény végén a Magyar Posta és a Magyar Labdarúgó Szövetség 5-5 millió forintot ajánlott fel a szervezetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során