Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 18. 10:01, hétfő | Helyi
Forrás: nullahategy/web/zsuffa csaba

Pablo Picasso

Pablo Picasso

Pablo Picasso spanyol festő, grafikus, szobrász, a múlt század egyik legnagyobb képzőművésze. Már életében legendává vált. Közel 50 000 művet készített, köztük 1885 festményt, 1228 szobrot,

2880 kerámiát, 7089 rajzot, 342 kárpitot, 150 vázlatfüzetet és 30 000 nyomatot. Művei csillagászati áron kelnek el.

Teljes neve Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso.

A családban nem csak a kis Pablo volt az egyetlen művész.Szintén festő édesapjától már hétévesen figura ábrázolást és olajfestést tanult. Tizenhárom évesen már ő is a barcelonai Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol apja is tanított.

Nyolcéves korában pedig már olajfestékkel is elképesztően festett. Legkorábbi festménye,

a Picador, 1890-ben készült el, ez valószínűleg a művész legrégebbi fennmaradt festménye.

1890 és 1892 között anatómiai rajzai elkészültekor is még csak kilenc-tizenkét éves volt. “Férfi torzó” 1893 (Forrás: Wiki Art Public)

Alig 13 éves korában indult el művészi karrierje, ezekben az években a realizmus felé fordult. Hétköznapi témákat dolgozott fel.

Szeretteiről festett portrét, kedvelt témái voltak a katolikus hit ihlette jelenetek is. Kiemelkedő elsőáldozó nővéréről, Loláról készült 1896-os nagyszabású festménye.

Első kiállítását 13 éves korában rendezték, 16 évesen már a madridi királyi akadémia hallgatója volt.

Pradóban Velázquez, el Greco és Goya műveit tanulmányozta. Az 1901-ben szervezett kiállítása összehozta Picasso számára a költő Max Jacobs barátságát, ami nagy lépést jelentett társadalmi helyzetére.

Párizsi társasága szinte kizárólag emigráns spanyolokból állt. A századfordulótól Párizs, Madrid és Barcelona között ingázott, de főként Párizsban élt, ekkori kék korszakának idején született képei a szegények és elesettek világát, a magányt, az anyaságot ábrázolták, új, rózsaszín korszakában koldusokat, prostituáltakat, cirkuszi artistákat festett.

Avignoni kisasszonyok című korszakalkotó képének széttöredezett síkjai,

a női test brutális ábrázolása, maszkszerű arcai annyira provokatívak voltak, hogy a művész évekig nem merte bemutatni.

1908-ban szakított a perspektivikus ábrázolással, a tárgyak több nézetét ábrázolta egyszerre.Az I. világháború után színpadképeket és díszleteket is tervezett.

Közeledett a szürrealista mozgalomhoz, ekkoriban lett kedvelt motívuma a félig ember, félig bika Minotaurusz, amellyel az emberi és állati lét küzdelmét fejezte ki.

Ekkoriban verseket és színdarabot is írt, belefogott a szobrászatba is, vasból, fémlemezekből, gipszből dolgozott.

A spanyol polgárháború idején a köztársaságiak oldalán állt, elítélte Franco rendszerét, 1937-ben a párizsi világkiállítás számára festette meg a fasiszta barbárság ellen tiltakozó Guernicát.

A spanyol polgárháborúban a németek által porrá bombázott város ihlette kép alkotóját azonnal a politikai hírességek sorába is emelte.

A második világháború idején belépett a kommunista pártba, amelynek haláláig tagja maradt. 1949-ben rajzolta

Békegalambját, békekongresszusokon vett részt, Lenin-békedíjat kapott, és 1956-ban tiltakozott a magyar forradalom eltiprása ellen.

1946-ban a Földközi-tenger partjára költözött, ezután műveit a megtalált boldogság, a klasszikus hagyományokkal és mediterrán gyökerekkel való azonosulás jellemezte, élete alkonyán kerámiával is foglalkozni kezdett, s e műfajban is újító volt.

A napsugaras mediterrán táj megtermékenyíti fantáziáját: furulyázó faunok, kicsinyükkel vagy galambokkal játszadozó kentaurpárok, jóságos víziszellemek, kecses sellők népesítik be rajzait.

Több mint hetven portrét készít a nyolcvanévesen feleségül vett Jacqueline Roque-ról.

Élete során rengeteg kapcsolata volt, kétszer nősült, három nőtől négy gyermeke született.

Picasso, aki már életében legenda lett, 91 évesen, 1973. április 8-án halt meg. Hatása alól a múlt század egyetlen művésze sem vonhatta ki magát, stílusainak változatossága, kísérletező kedve, műveinek óriási mennyisége egyedülálló.

Művei csillagászati áron kelnek el, életéről Anthony Hopkins főszereplésével készült film.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Nincs reklám, nincs politika.

CSOPORT: https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL: https://www.infonograd.hu
TikTok: https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads: https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta: https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák