Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 10. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Ötven elítélt kapott esélyt az újrakezdésre

Ötven elítélt kapott esélyt az újrakezdésre

Büntetésüket töltő raboknak indított projektet a Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola (BKF) a Balassagyarmati Fegyházzal és Börtönnel, valamint a Baracskai Országos Büntetés-végrehajtási Intézettel közösen.

A program keretében 50 elítélt szerezhetett OKJ-s bizonyítványt. A projekt szakmai vezetőjével, Barabás Tünde kriminológussal a program ötletéről, kidolgozásáról, menetéről és a résztvevők kiválasztásáról beszélgettünk rádiónkban.
Az Új Széchényi Tervben indultak olyan pályázatok, melyek a büntettek reintegrációját segítik elő. A visszaeső bűnözés egyik oka a szakképzetlenség miatti talajvesztettség - ismerteti tapasztalatait a kriminológus. Ez a projekt a jól hasznosítható, könnyen elsajátítható szakmákban való szakképesítést teszi lehetővé, illetve a szabadulás után segít az elhelyezkedésben. A BKF-nek már volt korábbi tapasztalata a börtönben való oktatásban, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön pedig már ezt megelőzően is sokat tett az elítéltek reintegrációjáért. Balassagyarmat ajánlotta Baracskát, így született meg az együttműködés ötlete.
A helyszín kiválasztása után az első lépés egy olyan piacosítható képzés megtalálása volt, melynek elsajátítását is lehetővé teszik a körülmények - így esett a választás a kertfenntartó és parkgondozói képzésre.
A másik kérdéses pont egy olyan munkáltató meglelése volt, aki hajlandó alkalmazni frissen szabadultakat. A Pásztói Városgazdálkodási Szervezet vállalta ezt. A projekt kidolgozói emellett mentorokat is kerestek a rabok mellé, akik a képzés alatt, de a szabadulás után is egy rövid ideig segítik a rabok előrejutását.
Az elítéltek részéről önkéntes volt a jelentkezés. A nagyszámú jelentkezőből előzetes készség- és képességfelméréssel, mentális állapot és alkalmassági vizsgálattal, pszichológus választotta ki a résztvevő 55 elítéltet. Ebből az 55 kiválasztottból ötvennek sikerült is letenni az OKJ-s vizsgát, ami nem kis szó, tekintve, hogy a rabok öt-hat elvégzett osztály után átlagosan 20 évvel ültek újra iskolapadba.

A képzés múlt év május-júniusában kezdődött személyiségfejlesztő tréninggel, melynek során az együttműködés elsajátítása állt előtérben. Ezt követte egy resztoratív (kárhelyreállító szemléletű) tréning, melynek célja, hogy a bűnelkövető átérezze, hogy ártott a bűncselekménnyel és ez a belátás, lelki változás tartsa őt vissza a későbbiekben a visszaeséstől.
Az átlagban 5-6 iskolai osztályt végzett, 20 és 60 éves kor közötti résztvevők tanulási készségeinek fejlesztését tanulás módszertani tréninggel segítették. Ezzel alapozták meg a szakképzést is, melyet gyakorlati képzés követett. Az OKJ-s tanfolyam után állampolgári ismeretekkel és életvezetési tanfolyammal folytatódott a program.
„Ezek, a 400 órás képzést záró, kiegészítő képzések a világban való megkapaszkodás zálogai, általuk a bűnözés világa helyett reális alternatíva lehet a munka”- fűzi hozzá a szakmai vezető.
A képzéseken túl a mentoroktól plusz odafigyelést is kaptak az elítéltek. A szokásos 70 helyett a programban 5 elítéltre jutott egy mentor. Ez fontos, mert a hosszú bebörtönzés alatt a családi kapcsolatok megszakadhatnak, ami elmagányosodáshoz vezet. A mentori figyelem sokat segíthet a kapcsolatok újraélesztésében és az életbe való visszailleszkedés során is. A mentorral és a programmal kialakított szoros kapcsolatnak nagy a szerepe a motiváltságban.
Remélhetőleg elindult valami, hiszen azok, akik munkába álltak a Pásztói Önkormányzatnál a mai napig jól teljesítenek. Barabás Andrea, a program szakmai vezetője várja az újabb pályázati kiírásokat, hiszen sok hátrányos helyzetű elítélt juthat ezzel egy második esélyhez, a társadalom számára pedig kedvező hatású a visszaeső bűnelkövetők számának csökkenése.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vissza a kezdőlapra

Címkék: börtön, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".