Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Június 22. 09:31, csütörtök | Helyi
Forrás: NMKI

Országos tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Országos tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Június huszadikától újra elrendelte a földművelésügyi miniszter az országos szintű tűzgyújtási tilalmat.

Ez vonatkozik az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az azok határától számított kétszáz méteren belüli területre. A határozat felülírja az adott települések kerti égetésre vonatkozó önkormányzati rendeleteit is, amennyiben a kert a tűzgyújtási tilalom által meghatározott terület alá tartozik – azaz például az erdő vagy fásítás határától számított kétszáz méteren belüli területre esik.

A tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy az ország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt.
A tartósan meleg és száraz időjárás következtében megszaporodtak a szabadtéri tűzesetek Nógrád megyében is - csak kedden ötször is ilyen jellegű káresethez vonultak a tűzoltók. Salgótarján északi városrészében ötszáz négyzetméteren égett az akácos erdő aljnövényzete, Nemtiben a szalma gyulladt meg, a tűz veszélyeztette a közeli bálákat. Jobbágyiban, Balassagyarmaton és Ipolyvecén pedig a száraz fű égett kisebb-nagyobb területeken. A lángokat a salgótarjáni, a balassagyarmati, a pásztói és a bátonyterenyei tűzoltók fékezték meg kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel.

A szabadtéri tüzek megelőzése nagyon fontos több szempontból is – hisz mind az állatvilág, mind a természeti környezet komoly károkat szenved általa. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ez úton kéri a lakosságot, hogy mielőtt kertjükben tüzet gyújtanának, tájékozódjanak az önkormányzati rendelet tartalmáról - egyrészt az égetési időszakról, másrészt arról, hogy a rendelet nem tartalmaz-e külön tiltást a tűzgyújtási tilalom időtartama alatt. A vonatkozó települési rendelet ugyanis szabályozhatja azt is, hogy tűzgyújtási tilalom idején a teljes településen tilos égetni, nem csak az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területen. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor égetni tilos.

Felhívjuk az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében legyenek körültekintőek, égő cigarettát semmiképpen se dobjanak el. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a tűzgyújtási tilalomban elrendelt területeken lévő kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közutak és vasutak menti fásításokon, beleértve a száraz fűvel, náddal, vagy bozóttal borított területeken is. Aki a tilalom ellenére mégis tüzet gyújt, azt a hatóság akár hárommillió forintig terjedő összegű bírsággal büntetheti.

Kérjük, hogy saját tulajdonukban, használatukban levő területeken tartsák be az előírásokat és tegyenek meg mindent a tűzesetek megelőzése érdekében. Megkérjük emellett a lakosságot, hogy szeles időben a saját kertjükben se gyújtsák meg a növényi hulladékot, mert a szél könnyen elviheti a lángot, ami akár nagy kiterjedésű szabadtéri tűzhöz vezethet. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Amennyiben mégis baj történne, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.