Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Önjavító sejtek segítik a stroke utáni felépülést

Önjavító sejtek segítik a stroke utáni felépülést

Szélütést követően az emberi szervezet számos mechanizmusa segíti a hatékonyabb és gyorsabb felépülést - számolt be egy új tanulmány eredményeiről aFox News, amelynek keretében egereken végzett kutatás során megállapították, hogy az asztrocita vagy más néven támogató sejtek a sérült agyrészen stroke-ot követően megkezdik a sérült idegsejtek újraépítését.

'Ez az első alkalom, hogy bizonyították, az asztrocita sejtek képesek elindítani azt a folyamatot, aminek révén elindul az új idegsejtek felépülése' - mondta Zaal Kokaia, a kutatást végző Lund Egyetem professzora.

A sejtek progressziójának feltérképezésére a tudósok genetikai módszereket alkalmaztak, és megállapították, hogy az asztrociták a sérült területen elkezdték az új, még éretlen idegsejtek felépítését. Emellett azonosították azt a jelátviteli mechanizmust, amely meghatározta ezt a folyamatot.

Azoknál a vizsgált állatoknál, akiknél nem váltottak ki stroke-ot, tehát alapvetően egészségesek voltak, a jelátviteli folyamat gátolta ezt a folyamatot, tehát ilyenkor az asztrociták nem termelnek új idegsejteket. Stroke-ot követően azonban azonnal megindul az említett folyamat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.