Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Március 12. 22:39, kedd | Bulvár
Forrás: Dr. Neha Chaudhary/web/zsuffa csaba

Öngyilkos hajlamhoz vezethet az antidepresszáns szedése

Öngyilkos hajlamhoz vezethet az antidepresszáns szedése

A világjárvány második évére a fiatalok rossz mentális egészségi állapota miatti sürgősségi ellátások száma megnőtt és különösen a női serdülők körében látták

az öngyilkossági kísérletek vagy önkárosítás miatti látogatások emelkedését.

A fiatalok körében az antidepresszánsok gyakoribb felírására utaló új kutatás megerősíti, hogy a Covid-19 világjárvány idején és után sok fiatalnál romlott a mentális egészség.

A 12 és 25 év közötti korosztályban az antidepresszánsok használatának aránya a világjárvány előtti időszakhoz képest már növekedett, de a járvány kitörése után az antidepresszánsok kiadásának üteme majdnem 64 százalékkal gyorsult fel.

A nemek szerinti különbségek messze a leginkább szembetűnőek.

A világjárvány második évére a fiatalok rossz mentális egészségi állapota miatti sürgősségi ellátások száma megnőtt, és különösen a női serdülők körében láttuk az öngyilkossági kísérletek vagy önkárosítás miatti látogatások emelkedését

A legjobb kezelés kiválasztása során az antidepresszánsok alkalmazása gyakori és elfogadott, miközben hangsúlyozzák, hogy szükség esetén nem szégyen a szedésük.

Ezek a gyógyszerek rendkívül hatékonyak lehetnek, javítva az életminőséget, a hangulatot és csökkentve az önkárosítás kockázatát. Bár az aggodalmak érthetőek, fontos az őszinte beszélgetés a szülők és a fiatalok között az antidepresszánsok előnyeiről és lehetséges mellékhatásairól, különös tekintettel az öngyilkossági gondolatokra.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a kockázatok miatt fontos a rendszeres konzultáció az orvossal.

A gyermekek jelentős viselkedési vagy hangulati változásai, mint például az alvási szokások, szociális élet, hozzáállás, iskolai teljesítmény, koncentráció esetén az antidepresszánsok szükségességét jelezhetik.

Fontos azonban, hogy csak a gyermekpszichiáter tudja ajánlani a megfelelő kezelési tervet, és csak a szakember válaszolhat a gyógyszerekre vonatkozó kérdésekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.