Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 19. 04:30, hétfő | Helyi
Forrás: Vincze Miklós/web/zsuffa csaba

Nekünk is van ferde tornyunk!

Nekünk is van ferde tornyunk!

Nekünk, magyaroknak is van ám saját változatunk - ez a Nógrád vármegyei Szécsény közepén álló tűztorony. Szécsény jelképe csak egy picivel dől kevésbé, mint világhírű pisai társa.

A mai épület helyén 1718-ban fából született a pestis elvonulása miatti hálaként emelt harangláb, helyét 1820-ban előbb egy tűztorony, majd 1893-ban egy két, boltozatos szinttel újjáépített utód vette át.

Ez mai magasságát végül 1929-ban érte el – ekkor született a toronysisak is –, dőlését pedig egy magát makacsul tartó legenda szerint annak köszönheti, hogy a második világháború éveiben alig nyolcvan méternyire bomba robbant, ez pedig meggyengítette az építmény alapjait.


Az 1905-ben született városháza (jobbra) és a torony (balra) a Kádár-kor hajnalán.
A valóság ennél jóval prózaibb: a gondot a talaj agyagrétegének elmozdulása okozhatja.

A palóc ferde toronyként is emlegetett, ma egy, a tűzoltás történetét bemutató állandó tárlatnak otthont adó épületet rég nem használják már eredeti rendeltetése szerint, kilátótoronyként azonban kitűnő, hiszen legfelső szintjéről kinézve az egész Ipoly völgyére, valamint a Szécsényt körbevevő fennsíkra is jól rá lehet látni.

A lokális Mekk Elek úgy döntött, hogy a működésképtelen toronyórát felújítás helyett inkább furcsa műtárggyá alakítja, és egy nappalikba szánt faliórát erősít az óralapra.

Azt sajnos nem tudni, hogy a gondolat mikor született, sőt, azt sem, hogy mikor öltött formát, a torony nem hivatalos Facebook-oldalán azonban jól látszik, hogy 2020-ban már ez volt a helyzet.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE oldalai:

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

InfoNógrád híroldal csoport - Csatlakozzon olvasóinkhoz!
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...