Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Október 28. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Mindszenty Józsefre emlékeztek

Mindszenty Józsefre emlékeztek

Mindszenty József bíborosra és az őt kiszabadító Pálinkás-Pallavicini Antalra emlékeztek vasárnap Felsőpetényben és Rétságon, a hercegprímás 1956-os eseményekhez kötődő raboskodásának helyszínein.

Az eseménysorozat a felsőpetényi Munkás Szent József templomban ünnepi istentisztelettel kezdődött, majd az Almásy-kastélyhoz vonultak, ez a kastély volt a bíboros fogva tartásának helye 1955-től kiszabadításáig. Az '56-os eseményekre a kastély előtti téren emlékeztek, majd az épület falán lévő emléktáblánál az intézmények, és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat. A koszorúzás után az ünnepség Rétságon, a volt laktanyában kialakított emlékparkban folytatódott, ahol kopjafa őrzi Pálinkás Pallavicini Antal emlékét. Ő volt az, aki páncélosai segítségével 1956 október 30-án kiszabadította a hercegprímást és Felsőpetényből Rétságra a laktanyába, majd pedig Budapestre menekítette. A történelmi eseményekre a Szilágyi Ezsébet Nőegylet kezdeményezésére emlékeznek minden évben a bíboros kiszabadításának évfordulóján. Az első megemlékezés 22 évvel ezelőtt, a bíboros hercegprímás születésének 100. évfordulóján volt.

Forrás: radiofocus.hu

Programkereső
Hírek
Vissza a kezdőlapra

Címkék: Mindszenty József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.