Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 31. 08:33, vasárnap | Helyi
Forrás: grandopet/web/zsuffa csaba

Miért fél a kutya tüzijátéktól és mit tehetsz ellene?

Miért fél a kutya tüzijátéktól és mit tehetsz ellene?

Magyarországon több háziállat fut el ünnepekkor a tűzijáték hatására, mint az év bármely más napján. Mit tehetsz annak érdekében, hogy kedvenced könnyen átvészelje ezt az időszakot?

Amiért a kutya fél a tűzijázéktól:

A tűzijátékok túl hangosak a kutya számára. A legtöbb tűzijáték különösen hangos dörrenéssel jár. A kutyáknak élesebb hallásérzékük van, mint az embereknek, ezért ezek a hangos bumm, recsegés és sípolás riasztó számukra.

Kiszámíthatatlanok
Magyarországon szilveszterkor és augusztus 20-án tűzijátékkal ünneplünk, de a kutyák számára ezek csak ugyanolyan napok, mint bármely másik. A tűzijátékok számukra figyelmeztetés nélkül érkeznek, nem tudnak felkészülni rájuk, ráadásul a hangos zajok és a villogó fények minden alkalommal máshogy szólnak és néznek ki. Ha mindez nem lenne elég, még különböző időközönként is érkeznek, így a kutyák nem tudják megszokni őket.

Fenyegetést jelentenek
A tűzijátékok zaját és kiszámíthatatlanságát sok kutya fenyegetésként érzékeli. Ez harci vagy menekülési reakciót válthat ki belőlük. Ha kutyád rémülten ugathat a zajokra, vagy megpróbál elfutni és elrejtőzni előle, az teljesen normális reakciónak tekinthető. A szorongás egyéb jeleit is mutathatja, például nyugtalanságot, nyáladzást, járkálást és nyafogást.

A tűzijáték miatt a kutyák bajba kerülhetnek
A tűzijáték elkerülhetetlen olyan ünnepeken, mint augusztus 20., vagy szilveszter napja, de sokszor előfordul esküvőkön is. Tehát, ha a zajok beindítják a kutyák menekülési reakcióját, megpróbálnak elszökni a fenyegetés elől. Sajnos gyakran nincs hová menniük, mivel még beltéren is hallani lehet ezeket a hangos zúgásokat. Ha viszont van lehetőségük a szökésre, könnyen bajba kerülhetnek az ismeretlenben.

Elég csak az, hogy annyira messze menekül, hogy már nem talál haza, de elütheti egy autó, vagy megsérülhet más körülmények hatására is.

Hogyan tartsuk biztonságban és nyugalomban a kutyánkat tűzijáték ideje alatt?

Engedd be a házba: még akkor is, ha kutyád idejének nagy részét a szabadban tölti, tégy most kivételt és engedd be a házba a tűzijáték alatt. Ez megakadályozza, hogy elmeneküljön, amikor félelmet érez és veszélybe kerüljön.

Biztosíts számára biztonságos teret: ha van rá lehetőséged, helyezd el őt egy fürdőszobában vagy más kisebb helyiségben zenével vagy fehér zajjal, hogy segíts elfojtani a tűzijáték zaját. Ha beviszed az ágyát, takaróit és játékait a szobába, kényelmesebben fogja érezni magát.

Csökkentsd az érzékenységét: kutyusod kevésbé érzékennyé tudod tenni a tűzijátékokra és más hangos zajokra. Ezt úgy tudod elérni, hogy a tűzijáték hangjait alacsony szinten lejátszod, miközben kutyusoddal játszol, és jutalom falatot adsz neki. Idővel lassan növeld a tűzijáték hangját ezeken a lejátszódon. Végül kutyád a tűzijáték hangját a boldog és szórakoztató pillanatokhoz társítja.

Segíts neki a szorongás oldásában: állatorvosoknál már számos szorongás oldásra alkalmas készítmény kapható, de vannak vény nélkül vásárló rágótabletták is, mint például az Aptus Relax rágótabletta, vagy a Relaxa-Bits nyugtató tabletta. Ha szeretnéd kedvenced idegeit megóvni a tűzijáték idejére, feltétlenül keresd fel állatorvosod és kérj tőle tanácsot.

Mit tehetsz, ha kedvenced megszökött otthonról félelmében?

Keresd őt a lakóhelyetek környékén. Ha szerencséd van, akkor nem jutott túl messzire, és könnyen haza juttathatod.
Ha nem sikerült rövid időn belül megtalálnod négylábú társad, jelensd eltűnését a területileg illetékes önkormányzatnál. Mivel ott, a megbízott ügyintéző, vagy a rendőrség befogja a kóbor állatokat és ezt a befogadási naplóban rögzíti, érdemes első körben az illetékes önkormányzatnál kell érdeklődni arról, történt-e befogás.

A befogást követően a kutyát a helyi illetékes menhelyre szállítják, ahonnan 14 napon belül hazaviheted érvényes oltási könyvének bemutatásával.

Eszközök, melyek segíthetnek abban, hogy könnyen hazajuthasson kutyád, ha elszökne
Ha kedvenced elszökne otthonról, megtalálásában sokat segíthet az is, ha címtartó bilétát helyeze nyakörvére, amit gondosan kitöltve viselhet. Így ha valaki megtalálná, könnyen hazakisérheti.

Ne felejtsd el, hogy a chipjét regisztrálni kell. Amikor kedvenced chip implantátumot kap, feltétlenül érdeklődj az állatorvosnál a regisztrációjánál, mert enélkül a beültetés csak egy felesleges procedúra.

Csatlakozzon olvasóinkhoz!

Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák