Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. November 11. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Megyei önkormányzati székhely ne csak megyeszékhelyen lehessen!

Megyei önkormányzati székhely ne csak megyeszékhelyen lehessen!

A fideszes Balla Mihály azt javasolja, hogy megyeszékhelyen kívüli település is lehessen megyei önkormányzat székhelye.

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője és hat Fidesz-KDNP-s képviselőtársa múlt héten kezdeményezte az önkormányzati törvény módosítását egyebek mellett azért, hogy rögzítsék: megyei önkormányzatok székhelye csak megyeszékhelyen lehessen. Ezt szerintük mindenekelőtt a megyeszékhelyek történelmi, gazdasági és társadalmi jelentősége indokolja.
Megyei önkormányzati székhellyel kapcsolatos október 22-iki hír volt, hogy a Nógrád megyei önkormányzat úgy döntött, a megyeszékhelyről, Salgótarjánból Balassagyarmatra kerül át a testület székhelye.
A Nógrád megyei 2. számú, balassagyarmati központú egyéni választókerület parlamenti képviselője, a szintén fideszes Balla Mihály hétfőn benyújtott egy módosító indítványt, amellyel törölné Rogán Antalék törvényjavaslatából a megyei önkormányzatok székhelyére vonatkozó kikötést.
Indoklásában megemlítette, hogy a 2011-ben megalkotott önkormányzati törvény 2012 januárjától a megyei közgyűlések feladatkörét az eddigi intézményfenntartói szerepből stratégiaalkotó, a területfejlesztést és annak tervezését, koordinálását szolgáló funkcióvá változtatta.
A politikus hozzátette azt is, hogy "a megyei önkormányzatok legitimációját a megyeszékhelyen kívüli szavazatok biztosítják".
Így Balla Mihály szerint a megyei önkormányzatok az említett feladataikat a megyeszékhelyen kívüli településen is felelősséggel el tudják látni.
Hangsúlyozta egyúttal, hogy mindez nem érintené a megyeszékhely jogi, köz- és államigazgatási státuszát.

Vissza a kezdőlapra

Címkék: Ballla Mihály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.