Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 02. 11:14, kedd | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Megdöbbentette a művészvilágot a hároméves autista kislány festménye

Megdöbbentette a művészvilágot a hároméves autista kislány festménye

Elképesztő tehetség a kis csoda...

Iris Halmshaw nagyon szeret festeni. Képei leginkább absztrakt, impresszionista festményekre emlékeztetnek. A napokban egy magángyűjtő Iris két képét is megvásárolta, 1500 font értékben. A közeljövőben kiállítást terveznek Iris festményeiből Londonban, majd azt követné egy árverés, az elképesztően tehetséges festő műveiből.

Mindez még nem menne csodaszámba, tulajdonképpen hírszámba is alig, ám ha hozzátesszük, hogy a kis festőnő mindössze hároméves, ráadásul autista, nos, akkor bizony már van okunk a csodálkozásra!

Iris nem tud beszélni, és nemigen szeret közösségbe menni, gyerekek között egészen elbátortalanodik, szorongani kezd, bepánikol, és kiszámíthatatlanná válik a viselkedése. A művészet azonban megnyugtatja, számára ez az egyetlen örömforrás, s egyben terápia is.

Amikor a kislánynál diagnosztizálták az autizmust, azt orvos azt mondta, az lenne a legfontosabb, hogy találjanak számára valamit, amit szeret csinálni, amit örömmel művel - nyilatkozta az édesanya, Arabella Carter-Johnson. - Elvittem egy játszóházba, de az kész katasztrófa volt! Volt ott egy különösen zajos játék vonat, amitől Iris nagyon szomorú lett, és eget verő hisztit csapott, ahányszor egy gyerek játszani mert a vonattal.

Az édesanya elszántan kutatta, vajon mi kötné le, és töltené el örömmel beteg kislányát. Színes golyókkal töltött medencét állított fel otthon, valamint telepített egy trambulint is, kislánya kedvét keresve, ám hiába, Iris kommunikálni sem volt hajlandó, teljesen elmerült a maga kis világában.

Egy nap aztán Arabella csak úgy rajzolgatni kezdett, s lássanak csodát, a kislány nagyon viccesnek találta a dolgot. Vásároltak hát hamar egy festőállványt, ám a próbálkozás vége elsőre csak hiszti, és sírás lett. Mígnem rájöttek, hogy Iris kizárólag az asztalon szeret festeni, az állványt nem szívesen használja.

- Úgy tűnt, ösztönösen tudja, mit kell tenni - emlékszik vissza Arabella. - Minden ecsetvonást külön megtervez, akár egy tapasztalt festő. Képes könnyedén végigfesteni akár öt órát is, néha győzködni kell, hogy mással is foglalkozzon kicsit.

Az elmúlt néhány hónapban Iris 35 képet festett, volt, amit alig pár óra alatt, és volt, ami 7.5 óráig tartott. A gyűjtők nagy érdeklődést mutatnak a kis csoda festményei iránt, már többször is el tudta volna adni mindegyiket.

Ám a család úgy döntött, másolatokat bocsátanak áruba, az eredetiket pedig kiállításra viszik, és azután válnak csak meg tőlük, egy aukció keretei között, melynek bevétele Iris gyógykezelésének költségét képezi majd.

Addig is élvezik az elért eredményeket, hiszen a kislány állapota láthatóan sokat javult. Sokkal vidámabb a hangulata, amióta fest, ezen kívül egyre több szót mond, és már a szemkontaktust is élvezi, ami azelőtt szinte lehetetlennek tűnt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.